[技術討論] 有開過車既你,駕駛習慣

有開過車既你,駕駛習慣腳跟位置放係腳制動,還是放在油門呢?定係腳跟唔掂地呢?

中間近油門

回覆 1# 237135201
腳踭掂地,好似片入面咁轉,***當然係要穿著合適的鞋!
行高速無塞車隻腳咪係油門,塞車停車隻腳咪係殺車腳制囉
http://v.youku.com/v_show/id_XMjk2MjQzNDAw.html?f=6553166

因為我無定速,如果唔駛踩油時,放係腳制動等佢溜...

通常我自己都會想係平路keep係2500rpm樓下,腳跟掂地

腳跟唔掂地,都好攰下啫
同埋可能我渣,做唔到腳跟唔掂地又可以慢慢踩油門同brake
成日覺得唔掂地會大腳伸落去

有開過車既你,駕駛習慣腳跟位置放係腳制動,還是放在油門呢?定係腳跟唔掂地呢? ...
237135201 發表於 2015-10-2 11:32

Depends on car.
My Nissan and Mercedes Benz have gas pedal coming out from floor,
so my heel can rest on floor.
On the other hand, VW has pedal coming out from above,
my heel cannot even touch the floor.

Image credit: Car and Driver, Force GT.

正常行緊車要踏brake時,腳離開油門會第高小小向左移用脚掌踏brake,
塞車停車腳踭一定會掂地靈活控制剎車力度,←呢個時候脚踭唔能夠掂地,
安全情況下,駕駛座椅向前放一格保侍右腳舒適性.

正常行緊車要踏brake時,腳離開油門會第高小小向右移用脚掌踏brake,
塞車停車腳踭一定會掂地靈活控制剎車力 ...
kf 發表於 2015-10-2 14:07

塞車停車時用緊1 波比較大力, 同埋行車速度慢, 通常都要踩得比較深同實先安全, 唔駛特別靈活準確.
最需要靈活控制刹車力度, 唔係塞車時, 而係部車都幾快下拖BRAKE (例如遠遠見到有燈位, 或者70 減50 等), 有適當減速效果而唔會CHOK

靈活控制刹車力度, 同腳踭掂唔掂地無關, 掂左仲控制得準

抬高右腳再踩落去 BRAKE, 有一個問題係, 心急時好易將油門當BRAKE 咁大力踩, 唔建議. 如果腳跟掂地定左位, 內八字踩BRAKE, 外八字踩油門, 無乜情形會搞錯

最重要係自己舒服

VW 有個位放腳