「考試」忠義街,學咗22堂,再加另一位師父補鐘,掉頭泊位。

學咗咁耐有啲問題還未修正
直線,我還未成功,好穩定行到一條直線,經常偏一面。
轉向微調,過線的時候,轉向太多。
轉波時,由於左手難開咗,所以右手非常緊。
返而腳的操控,問題不大。

學車師父
頭19堂都係九龍塘練習
餘下堂數就九龍塘直接駛去忠義街,而家行了堂忠義街
由於忠義街泊位常爆排隊

補鐘師父
係1-19堂中間,我搵咗另一個師父補鐘
4堂
葵涌學
學掉頭同泊位

16/10考

大家有無咩提示下小弟

起碼要學多10堂
繼續掉頭泊位, 用到你考車既2/3技術
之後返去狂睇youtube + 再聽師父講邊個位做打燈/轉線/收油/轉波

自動波?
學左20堂都咁... 再學多d到唔驚先

行唔到直線係最大問題

無信心就學夠三十幾堂

你應該在不用擔心操控架車的情形下, 再學多十堂去觀察路面, 作出判斷, 增加路面經驗等
你十二三堂可以成功好熟咁操控架車, 咪廿二三堂可以試考LOR, 但係老實講, 本身打開機(比較似真的賽車, 對渣車比較深入認識)打開波等, 運動神經好學習能力高的, 先有機會咁少堂數一次PASS (操控無問題, 但衰路面經驗不足).
你廿堂都未能完全掌握架車其實不算差, 但就預起碼加多四五堂操操控, 再加十堂路面經驗.
人人背景不同, 對車無乜認識的, 40 堂樓下都正常

考試延期算吧

考車不是單單考操控, 操控只係基本的三份一左右, 你操控都未夠熟其實無得搏

自動波?
學左20堂都咁... 再學多d到唔驚先
EVIS 發表於 5/10/2015 00:17

棍van

行唔到直線係最大問題
fredrace 發表於 5/10/2015 00:18

真係唔知點解,一條直路,咖車都會左或右飄,好多時都會見到左右鏡掂到邊。
偏偏我微轉向唔得。

無信心就學夠三十幾堂

你應該在不用擔心操控架車的情形下, 再學多十堂去觀察路面, 作出判斷, 增加路面經驗 ...
mo9394 發表於 5/10/2015 00:20

我已經延咗期1次,我預咗成7個月學車,但個師父成日放鴿子真係無計,唔係都唔會中途搵到另一個補鐘師父。
有了今次經驗,再搵師父,都係先補鐘,試過夾到先再傾長遠。

真係唔知點解,一條直路,咖車都會左或右飄,好多時都會見到左右鏡掂到邊。
偏偏我微轉向唔得。 ...
風十三 發表於 2015-10-5 01:02

棍van應該易過私家車
其實唔是左右飄, 條路你覺得是直但其實唔是... 你要不停左左右右好正常

直線,我還未成功,好穩定行到一條直線,經常偏一面

車慢ヌ望得近,要穩定行到一條直線,對學神嚟講係有D難度,
下一次試下望遠小小,弟2堂再望遠小小,揸多幾堂行直線會有進步,
眼睛,腦,手開始習慣同協調到.