想講講 洗車俠

今日試左洗車俠個APP (類似UBER, 幫人上門洗車), 一日前預約佢來我公司樓下個爛地到洗車
大約4點左右來, 但我睇唔到佢洗既過程
乾淨程度, 大致上同係街舖洗一樣, 不過佢係用免過水洗車, 有朋友話會整花架車, 但又有外國人又話唔會
anyway, 我架2手10年車, 只係唔想咁多塵 (因為長期泊室外)

呢個APP, 應該會再用, 起碼方便唔洗自己洗, 同下下渣車去洗車舖, 又要等
$100 一次普通清潔, 算係咁, 24小時服務

呢個真係唔係廣告, 但如果你都有趣用, 可以SHARE個FRD CODE俾你, 大家送$10

比一百蚊人同自己部車磨沙

自己未幫襯過
祇係知道佢地點做法
就自己買咗套差唔多嘅架撐自己做

比起啲陀地阿叔啲黑水洗車"服務"
起碼唔會搞到成地都污糟水甚至菸頭咁神憎鬼厭

自己未幫襯過
祇係知道佢地點做法

...
kanduki 發表於 2015-10-24 17:00

可否分享下?

可否分享下?
hkstanley 發表於 2015-10-25 23:38

其實同用噴蠟有啲似

先用免水洗車噴劑噴濕一幅
跟住用先巾輕手拖走啲污漬
(重點係毛巾拖過一次果條黑痕就摺起佢唔好再拖花架車)
拖淨咗嘅位置就將毛巾翻轉另一面乾淨嘅抹乾個面完成一幅
(有懷疑的話就換第條毛巾 抹哂成架車的話可能要成一打毛巾 請準備充足)
然後逐幅重施故技直至抹哂成架車
(無時間或者懶的話 無咁污糟嘅部份可以skip咗佢等下次先)
洗x俠洗鈴會用隻刷 但個人都係用毛巾唻做

抹完嘅毛巾
量少的話個人就拎返屋企用清水手洗晾乾後再用
量多的話就會開洗衣機(都係用清水唔好落洗衣劑或者落抹車毛巾專用嘅洗劑)

其實同用噴蠟有啲似

先用免水洗車噴劑噴濕一幅
跟住用先巾輕手拖走啲污漬
(重點係毛巾拖過一次果 ...
kanduki 發表於 2015-10-26 00:29

唔該晒~~ 我覺得佢洗完車後,車面係要層膜咁

自己未幫襯過
祇係知道佢地點做法

...
kanduki 發表於 2015-10-24 17:00

可否講下 set 架撐 要幾多錢?同埋成個過程要幾耐?

100蚊一次, 如果佢真係用樓上方法, 佢枝免水洗車都回唔到本, 仲要毛巾, 再清潔, 時間, 車錢

唔該晒~~ 我覺得佢洗完車後,車面係要層膜咁
hkstanley 發表於 2015-10-26 11:07

佢用果隻免水係有埋蠟嘅
所以唔好用唻抹大銀幕
最好另外用清水或專抹玻璃嘅+毛巾或報紙唻做

可否講下 set 架撐 要幾多錢?同埋成個過程要幾耐?
$foo 發表於 2015-10-26 16:13

果隻免水有噴壺裝($12x)或者連毛巾一set(無留意幾$$)
個人有噴壺就買咗大支裝($19x)自己開
隻長短毛巾自己就買咗十條(@$6x)不過買返唻有好多布碎黐住 最好先洗一次至用
另外仲買咗支專洗毛巾嘅($11x) 不過還未用過

全部都可以向大圍某間樓上舖一次買齊夠額有九折
想再平啲聽聞可以殺上葵涌間代理度買不過好似祇係開辦公時間

個人技術唔好+夜晚先得閒搞
成架車會搞成半個鐘(但支免水就標榜三個字夠哂做)
比起濕水洗嘅最大好處 架車郁得少的話
我隔一兩個禮拜淨係抹向天果幾幅就ok唔使一洗就要成架車做

回覆 9# kanduki

ching 介唔介意講咩牌
因為我見美x 已經冇賣可以開水個隻
如果係直接用個隻,成 $168 只可以洗三至四次,維成四十幾蚊次不如比街洗算