[私家車] 新手一問..有冇人出二手車會買全保?

如果買咗部二手車,
係有牌子嘅靚野,
你地通常會買全保定三保?
買咗全保嘅話,
會唔會好kai?

比較有興趣知道你架有牌子既靚嘢係邊架?

如果要上會就冇得揀。

比較有興趣知道你架有牌子既靚嘢係邊架?
Hidekii 發表於 2015-10-23 19:54

x2
My Nissan only worth $40000.
But I still paid Comprehensive for it.

睇下爭幾多啦,$1800三保同$3200全保你會點揀

要唔要全保, 首要考慮係咩車咁鬼著緊, 其次係要幾多保費(順便問下有幾多NCB), 跟住就應該睇之前揸開咩車.

如果買咗部二手車,
係有牌子嘅靚野,
你地通常會買全保定三保?
買咗全保嘅話,
會唔會好kai? ...
shishi85 發表於 2015-10-23 19:28

架架車都有牌子架wor,靚唔靚就見人見智了   
一句到尾都係睇你架車值幾錢囉

因為有咩事,全保都要墊5000-1萬 睇你衰咩,樣樣唔同
俾人撞就人地賠俾你既,3保夠。如果你驚自炒/自燃/俾人H&R(改裝起火唔賠)就買啦,

舉個例:泊街俾人H&R
有d公司全保無論咩事都要墊5000,因為你泊街又要墊多2000,咁一般H&R都好少整到5000+2000= $7000咁貴...

當你不幸撞到好甘整1萬,咁保險都只係claim得千幾兩/三千(佢話事)
不過你為左呢兩零蚊報保險又要影響到NCB。。下年保險一定又貴返

舉多個例:炒到Total
咁就睇你衰幾多樣野,墊底先逐樣扣,係味登記車主渣緊/牌齡/歲數/有冇犯交通規例(呢個我唔肯定有冇影響)/再計埋市值2手車價
唔係新車既話賠到7成都已經好好,不過你用返你個名再出車就實加你墊底同保費

其實有數得計,睇你覺得值唔值囉
ps. 不過如果你買得起架有牌子既靚野,幾千蚊幾萬蚊全保應該唔係咩問題丫

x2
My Nissan only worth $40000.
But I still paid Comprehensive for it.
PPLd 發表於 2015-10-23 21:17

me2, my toyota都係幾萬,
我都喺直亞出咗全保,
車平保險都唔貴

因為有咩事 ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2015-10-24 17:27

錢解決到嘅問題
對俾得起嘅人
最好俾咗錢就得唔使煩其他嘢

因為有咩事 ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2015-10-24 17:27

買全保都唔一定全保
但全保有一個好處就係有咩事發生要 claim 對方,買左全保就保險公司會幫你追數,對付啲賴皮司機就乾手淨腳。