[私家車] 開住冷氣撻車究竟有幾大問題?

我不嬲都唔理, 不過見到有friend每次都息冷氣再息匙, 同撻完車先開冷氣, 我而家都跟埋...
有無師兄知道實質上分別有幾大?

我不嬲都唔理, 不過見到有friend每次都息冷氣再息匙, 同撻完車先開冷氣, 我而家都跟埋...
有無師兄知道實質 ...
vv123 發表於 2015-10-27 23:52

Depends on your car.  On Nissans, the air con, radio, lighting and other electronics were designed to start working after a few seconds of engine start.
So you will be fine and owners manual says there is no need to switch off electrical appliances when you start your car.

On my Mercedes Benz, there is no such clever design.
You may be in some small way reducing the life of your battery or starter, but this would be pretty negligible.
When you start with the AC on, you will be starting with the AC Compressor clutch engaged.
That means the starter must turn both the engine and the compressor.
The air con draw a very small amount of power from battery in comparison to the force needed to spin the engine.

我架車如果著2格
但未著engine,
開冷氣的話 雖然有風出 + AC 燈著左
但冷氣泵唔會著 (姐係出常溫風扇)

著緊車時, 電腦會cut 泵
所以唔會有同舊電鬥搶

其實好多車已經好自動化
電腦已經保護得最好!

傳統汽油車, 冷氣無用電池電力, 無乜大影響

HYBRID / 純電車就唔太清楚了

但係間中我都有預早熄冷氣的習慣, 但係係因為水氣問題多過用電問題, D 座椅太凍放住放住會有水氣怕發毛, 所以唔熱的時間, 預早熄冷氣打開車窗等車內無咁凍, 打開窗地下碌到上六樓停車場, 比較接近出面溫度.

Depends on your car.  On Nissans, the air con, radio, lighting and other electronics were designed ...
PPLd 發表於 2015-10-28 08:32

Well said.  I suppose the newer design means those manufacturers know there're some issues when the engine and aircon are started simultaneously...

我架車如果著2格
但未著engine,
開冷氣的話 雖然有風出 + AC 燈著左
但冷氣泵唔會著 (姐係出常溫風扇)

著 ...
jukeqq2002 發表於 2015-10-28 10:17

著2格冷氣泵唔著相信係設計上佢唔想你個冷氣draw走哂d電,攪到舊電乾塘⋯
撻車時cut泵嘅意思係延遲幾秒開冷氣定係佢幫你自動息冷氣?

回覆 6# vv123
冷氣泵唔係跟引擎?  我部錢七就正如樓上咁講一著車果下會CUT 晒所有電

傳統汽油車, 冷氣無用電池電力, 無乜大影響

HYBRID / 純電車就唔太清楚了

但係間中我都有預早熄冷氣的習 ...
mo9394 發表於 2015-10-28 12:25

傳統汽油車, 撻車時冷氣都不會用電池電力嗎?另外我而家都慣左喺到達目的地前提早關冷氣,主要係為左環保⋯

回覆  vv123
冷氣泵唔係跟引擎?  我部錢七就正如樓上咁講一著車果下會CUT 晒所有電 ...
love19901109 發表於 2015-10-28 13:20

我架車撻車嗰下d燈會弱哂,唔知係engine且走哂d電定係電腦幫我cut電⋯

香港仲有好多行緊舊款車係冇撻車自動cut泵呢D野

好耐以前D車唔係一撻即著,冬天要煲,夏天都要撻幾次先著到,
到有冷氣時代果D人都習慣咗撻著後先開泠氣,,,,,,

你講 到達目的地前提早關冷氣,有個時期有D車主反映冷氣有異味,
C父唸咗一個方法,就係 就到目的地提早關冷氣,開生風比D自然風
吹下,,,,,,