新手想搵部本田CIVIC會唔會好不智?

想搵部第七代以上,非改裝車,棍波1500cc操車用,但會唔會有更好選擇?
睇中CIVIC係因2000年左右車比較平,維修保養都相對平,又唔會好似Jazz咁無力,空間又比Jazz大,主要係假日車同老婆仔女出街用,有尾係咪會安心d?但我唔明點解,個人鐘意無尾箱。同2000年左右車十萬里數會唔會好多問題浮現?同如果係搵到部無改裝過又會唔會少d問題?係怕有人改裝飛車操到五勞七傷,同埋有無咩野唔好處?我預算都係5萬留下,有無更好推介?謝謝各位

可以接受高年份車五萬好多選擇啦.

如果你出到三保唔覺得貴既話就可以去馬。
我渣過 EXi 同 LANCER MX,兩隻都係同 GRADE。
老實講 Civic 舒服dd,操控感同 LANCER MX 爭d,
但代步一流都算係咁。

最緊要係呢架多 Parts 點壞都重有得換。
萬鬆d有啦喎,你預五皮?
而且如果你接受到 Civic 棍仔不如買 corolla ?

我渣過 EXi 同 LANCER MX,兩隻都係同 GRADE。
老實講 Civic 舒服 ...
風聆草 發表於 2015-11-9 11:25

第七代以上嘛,可能心思思想買新年份第八代

老實講 Civic 舒服 ...
風聆草 發表於 2015-11-9 11:25

不喜豐田

回覆 1# valleybok

比我會比多少少買2005左右的
2000年車成15年 開始好多野會維修
預期慢慢比維修費 不如一筆過比多少少買新淨D

CIVIC棍操車係幾好
有尾係較安全 CIVIC底盤較低 過灣穩定D
不過你話"CIVIC唔會好似Jazz咁無力,空間又比Jazz大" 係錯既
冇記錯1.5Jazz係130匹馬力再加車身輕D  應該係好力過1.5CIVIC
空間Jazz係大過CIVIC好多 你坐過就知

回覆  valleybok

比我會比多少少買2005左右的
2000年車成15年 開始好多野會維修
預期慢慢比維修費 不如 ...
飛云123 發表於 2015-11-9 15:10

係?1500cc既JAZZ咁有力?我見朋友開1300CC JAZZ無乜力堆咁,同年既JAZZ後座個位比較窄

上年我都係睇緊D2手車畢值得5~10萬

final 比SALES 講左一陣 用左3萬攪左新車..玩左1年幾真係冇整過車 ...
lovercharlene 發表於 2015-11-9 14:39

3萬幾有新車?咩車?