自己係美國買車回大陸

國內的4s食水太勁,自已係美國買車入中國可唔可行?

leslie386 發表於 2015-12-1 18:55

Yes possible.
My aunt imported a Caddy from US.

回覆 2# PPLd

how to import ><"

1. 有份野要填同埋,係for美國出口果邊的,唔係好記得點搞了
2. 跟住自己book船,睇你去邊個港口,大約1000美金一個櫃

回覆  PPLd

how to import >
leslie386 發表於 2015-12-1 21:15
主要你張批文係邊度出,楂住批文就訂車,美加好好攪,,比錢詳情唔知你點比,買咗就揾公証行幫你跟,一路跟到落船,比埋船期你幾時到大陸,收貨後咪去出牌,但其中好多细節唔知你識幾多?至於架車美加果邊有running light,大陸以前唔比有.而家唔知有冇?冇就要揾人改?

回覆 5# powerwhy222

我不是很熟點 import, 要請教各位,美國運來的車能上牌?還是要走綠色通道上

leslie386 發表於 2015-12-1 18:55

可以啊.大陸依家好多專賣美版水車嘅車行.不過美國車買翻來一定要改燈..跟翻大陸嘅標準.否則上唔到牌...
同埋好似唔俾自己買水車翻來.多數都係所謂大貿.小貿公司代辦

回覆 7# cacacaca

大貿.小貿公司要食多少 ><"

回覆  powerwhy222

我不是很熟點 import, 要請教各位,美國運來的車能上牌?還是要走綠色通道上 ...
leslie386 發表於 2015-12-4 20:35
我90年代响香港做左軚返大陸,香港全程我都識攪.但大陸上牌較覆雜,我當時大概都知/都識,但年代久遠不太肯定,不肯定既我唔會講,因我從不由{聽聞}要嚟做答案.而且我上面都講過要改燈.

再講多少少,香港第一架 Toyota Previa美/加版(係加拿大)係我地返貨,果陣架車好靚,驚為天人,大部份行家都來睇,話有得做.兩萬鬆d加纸,連運費约五百加纸,到港賣十七八萬左右.我地賣咗年幾兩年香港豐田都未有返貨,我諗有冇攪錯?咁好既車都唔返來賣?卒之第三年香港就有嘞,但d options比左軚少.畢境做代理要考慮好多嘢就真.