換避震 想搵師兄交流下

睇左一輪發覺得冇乜地方有D詳細REVIEW
暫時留意過幾個品牌 BC RSR TEIN KW
心目中就舒適同操控均衡, 部車上手用緊短彈弓, 真係得個硬字, 收到唔少投訴, 尤其係後座.......

問題係依家身邊冇乜識人玩車, 齋睇唔坐過好難知個感覺, 皮幾野買番唔岩用就大件事, 所以買唔落手
想知道下EPC有冇車仔交流會, 有換過避震既師兄可以比我做下乘客
同埋想JOIN下大家一齊傾下計交流下

THX

你想用鉸牙?定硬避震加彈弓?定low少少但又舒服?
鉸牙好多牌子,靚嘅就緊係Ohlins、KW,台灣貨睇彩數(都睇路面狀況),條芯易漏油。(利申EVO8用緊Neotech鉸牙,Fiesta ST用緊BC鉸牙,前者後排乘客話舒服啲)

睇左一輪發覺得冇乜地方有D詳細REVIEW
暫時留意過幾個品牌 BC RSR TEIN KW
心目中就舒適同操控均衡, 部車上 ...
唔識電腦人 發表於 2015-12-2 15:55

Which low down spring is your car using?
Eibach is usually quite comfortable and works with factory shocks.

Otherwise, Ohlins setup is magical -
very comfortable even better than factory stock Mazda suspension but also very good handling.

你想用鉸牙?定硬避震加彈弓?定low少少但又舒服?
鉸牙好多牌子,靚嘅就緊係Ohlins、KW,台灣貨睇彩數(都 ...
g1jockey 發表於 2015-12-2 16:26

係呀, 想換絞牙
OHLINS買唔起
KW 我好似淨係用得V2, 問過個間TW AUTOXXXXXX, 要成15K, 出曬牙血咁, 都叫買得起
RSR TEIN BC應該會輕鬆D
但唔知感覺點
目標係: "自己間中可以激進少少, 但休閒個陣唔想坐得太辛苦"

回覆 3# PPLd

OHLINS 聽講要成20K, 真係唔會考慮

你係乜嘢車?

回覆 4# 唔識電腦人

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

回覆 6# g1jockey

TOYOTA ALLEX
街車一部, 唔知係咪部車太舊, 間間廠都唔係好多款揀

街車唔值搞套鉸牙落去咯…你部係日版180ps?

街車唔值搞套鉸牙落去咯…你部係日版180ps?
g1jockey 發表於 2015-12-2 17:16

LOW 低好睇D, 同埋有得調下硬度麻,
當然如果套裝都好用既就套裝都OK既
部車我諗住長渣, 都值得買套好既黎用
唔係下下勁車先值得換野既~

回覆  g1jockey

TOYOTA ALLEX
街車一部, 唔知係咪部車太舊, 間間廠都唔係好多款揀 ...
唔識電腦人 發表於 2/12/2015 17:13

tein 都唔錯丫
CUSCO ZERO SERIES又得