你地條士啤呔唔爆呔會唔會用?

我就除咗間不中check下夠唔夠氣,幾年嚟一直都放喺車尾箱冇用過,仲新chook chook,遲d等同其他4條一齊換

真係要講究嘅,而前後呔又可以交換嘅話,以前睇過文話前、後呔,加上後備呔應該要定時rotate。

我就除咗間不中check下夠唔夠氣,幾年嚟一直都放喺車尾箱冇用過,仲新chook chook,遲d等同其他4條一齊換 ...
yytly 發表於 2015-12-18 19:21

就算爆都未必換spare tire,試過兩次爆呔都係夜晚,用手提電pump 打番20 磅再去油話打36磅,第二日早上去補,早上仲有30磅,另一次打完都聽倒漏氣聲果次先換spare 呔,又係夜晚

士啤呔  唔一定同SIZE  平時點用  ?

奠老旗合 發表於 2015-12-18 20:26

同size 都唔同牌子年份... 好少人換五條呔....

會用, 車軚過期后質量會變差.

ckkong97 發表於 2015-12-18 21:49

我直情唔識換

就算爆都未必換spare tire,試過兩次爆呔都係夜晚,用手提電pump 打番20 磅再去油話打36磅,第二日早上 ...
ckkong97 發表於 18-12-2015 20:12

夜媽媽漏氣慢泵得返算好彩。如果冇氣泵,而後備呔又唔夠氣,就唯有打電話求救。
其實可以嘅話人人都應該養成好習慣,每次落油站泵氣順手泵埋後備呔。不過好多人莫講話條後備呔,連嗰四條呔都從來未泵過,有問題先交比車房。但係平日唔留意,條呔長期唔夠氣係好危險嘅事嚟。仲有,如果真係自己換呔,要確保環境真係安全先好,好多情況人地真係睇你唔到會車埋嚟,報紙成日都有出事新聞。

順便問一問,有無人爆呔會自己郁手用牛筋補返架?

奠老旗合 發表於 18-12-2015 20:26

前提當然係同size啦 嗰啲慳位幼呔,甚至乎連呔都冇,比罐補呔液嗰啲緊係唔用得啦。

ckkong97 發表於 18-12-2015 21:49

以前社會環境未有咁好,無咁浪費資源嗰陣,好多人會五條rotate用,當然啲呔size要一樣,前後左右又要可以交換先得。呔面同地面接觸面其實唔係水平,會斜少少,五條呔rotate其實可以蝕得平均同用得平均啲。不過車呔技術進步咁多,大家又秒秒鐘上落幾廿萬,仲邊會有人咁好心機。