出新車收車一問?

請問brother 新車收車時如何查核真正出廠年份.?
因為聽人講過運輸署只是睇代理車廠文件出行車證,所以有的代理會將年尾到港車改為1~2月出廠交俾年頭出車班客。
事源我訂11月訂咗架車,口頭指明要2016車,話大概出年2016 4月左右到車。但近日代理Call 我遊說我要佢地架年尾車(12月剛到港),話同我訂個架configure 顏色完全一樣,係有個客之前訂咗但退咗單唔要。但由於車價無著數,更係唔要啦!但我聽到個sales講漏口風話佢boss將我張單抽起咗,咁我就驚佢到時會唔會就是俾番呢架我!
煩各大大指點!以防被騙!

昆你的   上年車 平返幾萬俾你就要囉

只減5000牌費,我更係唔要,人地出面間間年尾車都減3-7萬拉!
我己表明唔要,但衣家我驚佢出蠱惑,因為車型唔係大路野!

只減5000牌費,我更係唔要,人地出面間間年尾車都減3-7萬拉!
我己表明唔要,但衣家我驚佢出蠱惑,因為車型 ...
joe3288 發表於 2015-12-19 03:31
又冇3-7萬咁跨張,年尾車味差萬零蚊?你堅持要2016車就可能要三月先有車.因為2016制,出廠加船期约兩個月先到港代理手,编排检查/打臘/出牌又成個月.一般係咁,至於sales話抽起你張order就冇咩可能?大公司有制度嘛,一間showroom經理冇咁權力,而且全部入晒電腦编排,抽order要有特別理由,你份訂金點抽,要知會總公司/經理.亦不能打占入order,因為有時d車大賣,有d客會加錢叫sales出蠱惑快d出車.所以有sales會自己比錢訂車務求有現貨响手,否則好多客見訂貨太耐買5成.

驚乜啫?最緊要係牌簿上寫嘅出廠年份,因為運輸署規定6年車齡私家車要驗車,唔分年頭定年尾,所以年尾車會蝕1年,車價亦會因此平啲。你話架年尾車已到港,入口報關文件有晒記錄,車行應該唔會為咗呃你買部年尾車做假文件登記

驚乜啫?最緊要係牌簿上寫嘅出廠年份,因為運輸署規定6年車齡私家車要驗車,唔分年頭定年尾,所以年尾車會 ...
ckshum 發表於 2015-12-19 07:10
若果佢肯要12月車味等於-2015制做/2016出廠 lor,有d人介意 ga ma,否則等16車咪-2016/2016 lor.對將來賣車係有些微影响,又或者係買家壓價籍口

Thx 各位大大。
咁新車到我係咪已經出晒牌?
如果到時候真是發現牌薄上寫15/16年點追究?

有鬼

驚乜啫?最緊要係牌簿上寫嘅出廠年份,因為運輸署規定6年車齡私家車要驗車,唔分年頭定年尾,所以年尾車會 ...
ckshum 發表於 2015-12-19 07:10

咦,我而家至知原來6年驗車硬班班計年份唔使計埋月份⋯

咦,我而家至知原來6年驗車硬班班計年份唔使計埋月份⋯
vv123 發表於 2015-12-19 15:44
係計出廠/落地計,5使理制做,一月落地梗着数過年尾.