[私家車] 請大家俾個意見

各位好,

話說我阿哥有部凌志 ES300 (2002年出廠 - SORRY,之前我睇錯係2012年)唔要,想送俾我,但係我只係假日車 (星期六或日,出車去西貢、郊野公園等地方、車兩隻狗出街...等等)
架車我阿哥剛剛換過4條軚
我屋企附近停車場,大約$2400/月
三保大約千幾一年
我睇過牌費要7千幾一年
佢話架車油費大約1.7/公里

大家覺得值唔值養架車?
因為寵物出街,最麻煩因為好多VAN、的士星期六日都唔接JOB
尤其係我其中一隻狗有頗嚴重敏感,身體同耳仔會發出臭味,另一隻狗則會暈車浪,好多時坐坐吓車會忽然間嘔,所以咁多年嚟我都想買架車嚟接載佢哋出街
問題係,凌志 + 3000 CC車,養佢皮費會唔會好貴?

各位好,

話說我阿哥有部凌志 ES300 (2012年出廠)唔要,想送俾我,但係我只係假日車 (星期六或日,出車去西 ...
qoqolala 發表於 2015-12-21 11:43

你肯定係2012 es300? 2012果代無出過右呔,上兩代去到07/08,而家果代2015 係 es250/es300h
假日車,最貴係停車場

Your dogs are in good hands。。。。

另一隻狗則會暈車浪,好多時坐坐吓車會忽然間嘔,所以咁多年嚟我都想買架車嚟接載佢哋出街
qoqolala 發表於 2015-12-21 11:43

Cannot understand.
You sure they can travel in the Toyota?

你肯定係2012 es300? 2012果代無出過右呔,上兩代去到07/08,而家果代2015 係 es250/es300h
假日車,最貴 ...
ckkong97 發表於 2015-12-21 11:52

感謝回覆
我睇牌簿照個型號上網搵
我估計係喺日本直接BID返嚟嘅車

回覆 1# qoqolala
我睇過牌費要7千幾一年
假日車不是成日揸,不比 1500cc車用得多油。
1.5CC牌費$4000,7,664-3,929=3735,一個月比多$300牌費。
而家送比你,油錢+牌費,依D少數加埋都不級車價喇。

Your dogs are in good hands。。。。
hs008 發表於 2015-12-21 12:05

唔明...你意思係將架車貶值方面?

Cannot understand.
You sure they can travel in the Toyota?
PPLd 發表於 2015-12-21 12:06

大隻狗坐車無問題,只係因為有多發性敏感,所以成日會發出臭味 (尐臭味其實就係流膿/傷口潰爛嗰陣味)
另一隻約瑟嗲利就會嘔 (不過只要我出車前俾人食暈車浪丸佢食就OK...當然份量只係俾好小好小啦)

回覆  qoqolala
我睇過牌費要7千幾一年
假日車不是成日揸,不比 1500cc車用得多 ...
backspace-hk 發表於 2015-12-21 12:18

SORRY...我睇錯咗
架車應該係2002年出廠先啱
我睇過二手車網,咁舊應該無人會接手 (尤其係轉咗我名之後牌簿上面會寫3手車)

不過好處係我知阿哥係錫車之人,所以架車應該無乜大問題
而且重點係唔駛錢有架車可以試吓養車 (我自己本身一直都冇車,想買但又怕搵CAR PARK同養車難)