[一般問題] 廣州更新到期大陸駕證超級麻煩 臨時住宿證明書有無辦法

1)爬文后,很多CHING在深圳搞,好似簡單多,但我的原牌照是廣州的,能否續證轉到深圳?
2)如果能,近來深圳那個地方派出所能接受酒店發出的住宿證明?
3)如果不接受,有無介紹給錢搞的地方,大約多少錢。
4)廣州有無這樣的介紹。

續證唔駛搞咁多野喎

回覆 2# 用尸名

我都以爲係,上幾周去到車管所,過到派籌那關,點知道到counter還是被要求提供臨時住宿證明書,還叫我去酒店取,我覺得公安部門還以爲很容易搞,派出所根本就要求咩鬼租約。

回覆  用尸名

我都以爲係,上幾周去到車管所,過到派籌那關,點知道到counter還是被要求提供臨時住宿證明 ...
granville 發表於 2015-12-31 17:51

係第到睇有ching 岩岩續完証,表示唔洗登記表喎,前提係去當初申請果個市既車管所(左下角原子印)

酒店地址好似話唔得,俾錢人搞不如正正經經搵個正常d既地址,費事唔得又要走多轉,晒錢又晒時間

車管所隔離d 照相管有得搞¥250-300 ,記住係 "登記表"喎,唔係住宿證,架車上牌先要用住宿證

回覆 4# faat

嗯,我就系递交6年前那个车管所,她睇都无睇我个证和检查电脑,就话差那个登记表。我之前拍照时候,个老板就话要那个证,我多口问话要600,还话吾多愿意搞香港人那个。我觉得广州官僚比深圳严重。

比錢人攪唔使煩

廣州市岑村車管所
電話: 020-83115343
去年9月續證
辦證即取,工本費十元
續証不需要境外人員臨時住宿登記表

PS:如有問題可致電先問清楚

廣州網上車管所:http://www.gzjd.gov.cn/cgs/html/hall/index.html

回覆  faat

嗯,我就系递交6年前那个车管所,她睇都无睇我个证和检查电脑,就话差那个登记表。我之前拍照 ...
granville 發表於 2016-1-4 01:40

咁衰,廣州真係無識人續過証

為有搵萬能淘寶,字眼係 "跑腿便民服務" ,或者問業主/人借個房產証黎用下

廣州市岑村車管所
電話: 020-83115343
去年9月續證
辦證即取,工本費十元
續証不需要境外人員臨時住宿登記 ...
vickyho331 發表於 2016-1-4 23:24

谢谢你,其实我就是去那个车管所,那个拿筹得给我过去,但美女警察一看就问我有无登记表,我说没有,她说可以去酒店拿一个,真的激死。