撻唔著車

咁多位師兄,想問下,我11月30號先換咗新電,12.25號,撻車正常,但到咗12.28號夜晚,就撻唔著,但用jump start可以好容易咁撻到,跟手去咗轉深井,來回行咗大約50km,但到30號,想出車,又撻唔著,又要用Jump start,所以想請問下究竟係咩問題呢? 無理由電池咁快又唔得架? 頭痕

搵車房睇睇打南摩

A Sir,打南摩output 13.4A

部車應該有野漏電了。

11月30日至12月28日呢段時間部車有冇加裝過其他電子野?

A Sir,打南摩output 13.4A
fkjohnny 發表於 5/1/2016 15:15

偏低...正常應該13.8以上

11月30日至12月28日呢段時間部車有冇加裝過其他電子野?
keung1974 發表於 2016-1-5 15:30

師兄,無加裝過任何嘢啊

偏低...正常應該13.8以上
A君 發表於 2016-1-5 15:30

哦,咁樣,因為我見撻車後量電壓有13.4v,以為打南摩仲ok添,凍車後量電壓得12.3v,係咪都係偏低呢? 仲有架車放一日再度電壓,會得番12.03v,到第三日就得11.8v,架車漏電得咁快? 部車無咩電器,得原廠cd機,車cam同後加導航,但呢兩樣嘢都有加relay

哦,咁樣,因為我見撻車後量電壓有13.4v,以為打南摩仲ok添,凍車後量電壓得12.3v,係咪都係偏低呢? 仲有架車 ...
fkjohnny 發表於 5/1/2016 15:33

凍車後量電壓得12.3v....新電...即係輸入唔夠..

不過如果真係有13.4輸出,唔排除新電有問題

搵相熟車房啦

回覆 8# fkjohnny

似有野漏電 (Google: parasitic draw)
e.g.
How to Perform a Parasitic Draw Test on Your Vehicle - Diagnosing Battery Drain Issues
https://www.youtube.com/watch?v=eXX8TfzRAKk

p.s. 電池個位有無上實?