自動波拖波問題

本身部車有撥片+- , 有時踩break都好似唔可以係高時速下踩慢架車
所以想轉用降波黎減速....
想問下咁我正確既做法係咪直接撥片降波拖慢架車就得唔洗又踩住少少break先撥片降波??

請指教...本人新牌...謝謝!

本身部車有撥片+- , 有時踩break都好似唔可以係高時速下踩慢架車
想問下咁我正確 ...
asku 發表於 2016-1-5 22:24

幾時都係踩brake 停得快過拖波, 除左落斜先要拖波用黎長時間減慢....
拖波係唔洗踩brake, 而家啲自動波, 車速太快而你又個波段唔啱既係唔會拖落去既....

想問下咁我正確 ...

極度建議你去車房check check個break
否則極危險
自動波用拖波減速 波箱好快死

自動波..我50,60km到都好似用緊5波
我係有禽晚試下用撥片-波先發覺系統顯示4波中

極度建議你去車房check check個break
否則極危險
自動波用拖波減速 波箱好快死 ...
飛云123 發表於 2016-1-5 22:55

自動波拖波減速同棍原理一樣,合理使用延長剎車皮和液的壽命

雖然拖波係唔洗踩brake,  但係習慣左, 踏一腳brake先...  陳年舊片一看 (start from ~2:10)  

https://www.youtube.com/watch?v=urHZs7jGWgg

回覆 6# mafia
都想講下,如果要急停但唔踩brake就拖波,後車唔見踩brake有brake燈唔知你收慢除時追尾。

緊急情況我會先落brake再拖波

一定係先落brake,否則轉數太高的話架車不會減波。

想問下咁我正確 ...

高時速,有幾高?換高性能brake皮,但brake粉會多咗
減速直接踩brake真係好緊急再撥2下降檔拖慢架車(brake用嚟煞車停車用,拖波只你副助減速)
去youtube睇下賽車比賽,D車過灣前,中,後動作動態