違例泊車有豁免?

話說早幾日去一個EVENT, 個場既車位又爆哂, 咁自然泊到一街都係

無幾耐有差佬車黎到, 著哂燈, 開MIC話: "而家呢度實施道路管制, 有司機既車請盡快離開"

咁D車好快散哂, 而冇人個D車就食牛肉乾

我就渣住架車兜圈啦, 神奇既事就發生啦:

見到有2架車, 由剛剛差佬黎到, 到1個鐘後趕完D車, 抄哂牌準備撤退, 佢地都停係原地無郁過, 亦都冇抄牌

呢2架車唯一特別之處, 就係司機企係架車隔離, 冇坐上去司機位

請問根據交通規例, 司機係架車隔離就有得豁免?

利申: 違泊個度冇黃線

你又知人地無兜圈

另外, 好多時差人唔係好鍾意抄牌, 開得咪趕人走, 即係可以唔抄的佢地都唔想抄, 抄到手軟, 抄左又無著數, 上司唔會加印象分, 只係有人投訴要做野.

泊車 VS 停車有分別, 停車合理時間唔算泊車, 佢想唔抄就唔抄, 佢認為解釋到就得. 同樣, 佢認為你停車太耐, 已經唔合理, 佢想抄時都可以抄, 無乜話係唔係選擇性執法.

你又知人地無兜圈
mo9394 發表於 2016-1-19 11:52

1個鐘之內, 我兜左4個圈 (其實個圈好細), 每次都係同一個位, 見返呢2架車(車都冇著), 然後每次見到個司機都係坐左係石POK度, 我亦冇俾呢2架車扒過頭

基於以上既客觀情況同埋觀察所得, 我主觀地認為, 呢2架車係冇郁過, 請問法官大人接唔接受我呢個推論? :)

以上純粹搞笑, 事實係我估計咋

1個鐘之內, 我兜左4個圈 (其實個圈好細), 每次都係同一個位, 見返呢2架車(車都冇著), 然後每次見到個司 ...
barrydcman 發表於 2016-1-19 12:07

題外話, 其實想去EVENT 先去呢個地方, 你兜一個鐘圈無得參與真係值咩

題外話, 其實想去EVENT 先去呢個地方, 你兜一個鐘圈無得參與真係值咩
mo9394 發表於 2016-1-19 12:11

其實係陪人去, 有差佬抄牌就順理成章出去透透氣:D

佢停成個鐘但警察只係睇到果一刻,除非棟係度睇住佢。 無黃線既地方即係可以上落客貨,係合理時間內停車上落客就好快,但送貨既話可以停個幾字都得。

Event有VVIP出席?會唔會係CID車?

有無拍片?

取易不取難

有無拍片?
markfily 發表於 2016-1-19 13:06

有車CAM, BUT唔係連續拍住呢2架車