以下三條線過海你會點揀?

1. 龍翔道,觀塘道,東隧
2. 龍翔道,九龍灣,繞道,東隧
3. 龍翔道,偉業街(觀塘碼頭),繞道,東隧

話說每禮拜6 日,行左N 年都係路線1
唔知路線2,3 會爭幾遠

路線1 就2 盞燈,觀塘道油站同法院,但比較多車
路線2 就4 盞燈,1 盞九龍灣落橋,之後mazda 一盞,之後 企業,再之後 megabox
路線3 就3 盞燈,偉業街迴旋處一盞燈,入迴旋處後一盞燈,臨上繞道一盞

thanks。

睇時間, 2/3 都有塞的位, 一落地面D 規劃麻麻地, 好多九龍灣車兜圈先去到目的地, 交叉轉線塞住唔奇

睇時間, 2/3 都有塞的位, 一落地面D 規劃麻麻地, 好多九龍灣車兜圈先去到目的地, 交叉轉線塞住唔奇 ...
mo9394 發表於 2016-1-22 14:11

我唔鐘意觀塘道上橋位,同埋出隧道入TKO 個位,有時又會無啦啦塞到死。

我唔鐘意觀塘道上橋位,同埋出隧道入TKO 個位,有時又會無啦啦塞到死。 ...
wongja 發表於 2016-1-22 14:39

經驗上我覺得快唔過 1, 只係覺得可以開快少少

經驗上我覺得快唔過 1, 只係覺得可以開快少少
mo9394 發表於 2016-1-22 14:54

而家九龍灣落橋間左單白
一個唔留神就只可以直入偉業街 OR 入九龍灣

1 係最快,如果無事無幹
其實如果我插入九龍灣,唔轉入宏照道,直去九展轉入繞道,好似仲快
仲少盞燈,同可以開快d。

師兄, 我同你一樣係度諗緊有冇第二條路選
我係荃灣來回油塘, 每星期最少兩至三次
每次都用 Route 1
放工時侯, 牛頭角上橋 或 觀塘油站 一定塞到死
如果行 Route 3, 應該會快D D, 不過感覺路程遠左, 用多油, 同埋去到車房位, 又係行得好慢

問題係觀塘一係唔塞,一塞就好多時塞死晒
尤其路線一可以落隧道,同埋法院果度東行好少塞
路線三反而塞返工業區,三應該好難快過一

二就好睇九龍灣咩環境,好難話得埋
同埋二就算時間快,感覺一定唔係好
所以我自己就習慣行一

問題係觀塘一係唔塞,一塞就好多時塞死晒
尤其路線一可以落隧道,同埋法院果度東行好少塞
路線三反而塞返工 ...
asv2 發表於 2016-1-22 17:39

大路塞, 差人會做即時做野, 同埋一條直路為主, 塞極都係最快有路行, 慢慢上都叫有得郁.

工廠區D 路不停打圈, D 路又唔算好闊 (計埋泊車), 差人難做野, 同埋無咁用心, 要做野都去大路做先

明知塞車既話:
4. 龍翔道,新清水灣道,順利道,秀茂坪道,將軍澳道

#1 for sure, 次次行東tunnel走經過Kwun Tong一定開GPS睇邊條路快。。。

10次有2000次都係 #1 快...