[技術討論] 地面有冰應該點應付呢?

本來香港不太可能有冰在路上,但黑天鵝昨日出現了,對我們冇在外地開過車,更沒有在有冰路面開車的人,有 Ching 有經驗的可以說下應該如何應對有冰路面的呢?
我只聽過 冰路面唔可以 lock 迫力,要 pump. 就是有 ABS 都唔好以為會 work.

唔好急俾油,唔好急刹,2波起步,有四驅就開

純個人估計,未有實際運作
安全計唔開車,必須開車的話,一個字"慢"

本來香港不太可能有冰在路上,但黑天鵝昨日出現了,對我們冇在外地開過車,更沒有在有冰路面開車的人,有 C ...
t1174-3 發表於 2016-1-25 15:38

有ABS 就唔洗pump brake, 不過都係唔可以大腳brake 同大腳俾油,停車時好多時係預早brake 到架車差唔多停晒先慢流向前停定,起馬同前車留半個或一個以上車位,香港一般開法去到最後先落重brake 停車仲要停到得番一米半米距離一定撞左

放低部車過幾日先拎番

外地好多人都係咁, 頂唔順就放低, 好過夾硬黎.

平路你可以慢車, 山路無得搏

純個人估計,未有實際運作
安全計唔開車,必須開車的話,一個字"慢"

...
A君 發表於 2016-1-25 15:53

我唯一一次試過有冰無brake 就係斜路加路面有雪,下面係冰,出左界大半架車先停倒,另一面有架車黎到睇住我停唔倒
大帽山果啲大斜路,落freezing rain 再結晒冰即情行唔倒啦,但係點解無落沙無落鹽就真係唔知啦

一點間點找沙和鹽。
其實大嶼山外,好像西貢都有冷雨,而我沙田都好冷,至怕是回家路中中正有結冰路。
不是到時說唔開車就唔開了,尤其是回家點也要坐車的。

一點間點找沙和鹽。
其實大嶼山外,好像西貢都有冷雨,而我沙田都好冷,至怕是回家路中中正有結冰路。
不是 ...
t1174-3 發表於 2016-1-25 16:43

工業用鹽就難即搵,沙路政署大把,是蛋搵個地盤都有掛,再唔係搵外判都仲得,消防噴水溶冰,溶完咪又結過,咁凍

工業用鹽就難即搵,沙路政署大把,是蛋搵個地盤都有掛,再唔係搵外判都仲得,消防噴水溶冰,溶完咪 ...
ckkong97 發表於 2016-1-25 16:48

公路就話唧, 山路我諗外國都無幾多地方會灑, 人影都無隻

公路就話唧, 山路我諗外國都無幾多地方會灑, 人影都無隻
mo9394 發表於 2016-1-25 17:44

乜唔係成條山路都塞晒車咩,成千人上左去