開暖氣會唔會開AC?

大家開暖氣的時候,會唔會按AC?開AC和唔開有乜分別?

kkfon 發表於 25/1/2016 19:39

落雨玻璃起霧先開A/C

kkfon 發表於 2016-1-25 19:39

暖氣開A/C 只係抽濕唔會制冷, 即係落雨時先會咁用....

其車暖氣係點開既呢? 就咁將個温度拎到去28度以上就得?

其車暖氣係點開既呢? 就咁將個温度拎到去28度以上就得?
fkjohnny 發表於 2016-1-26 10:46

恆溫既,室外溫度低過較咗既溫度,就係暖氣架啦,手動既,扭去紅色既位置就暖氣

恆溫既,室外溫度低過較咗既溫度,就係暖氣架啦,手動既,扭去紅色既位置就暖氣 ...
ckkong97 發表於 2016-1-26 12:58

唔該晒師兄,我部車係恒温,比如呢幾日得幾度,auto係22度,咁係咪開auto就會自動出暖氣呢?

唔該晒師兄,我部車係恒温,比如呢幾日得幾度,auto係22度,咁係咪開auto就會自動出暖氣呢? ...
fkjohnny 發表於 2016-1-26 13:04

auto 係出風口位置同大細風auto,22度溫度高過出面溫度就暖氣

auto 係出風口位置同大細風auto,22度溫度高過出面溫度就暖氣
ckkong97 發表於 2016-1-26 14:00

明白晒,唔該晒師兄,香港地天氣都唔凍,之前真係未曾開過暖氣

d post真係出得合時
我一直以為自己部車冇暖氣。。。

但一開就發覺一個問題
我部車只有乘客位個邊 先有暖氣
司機位冇
大面板上面有兩個風口 左邊就係最後一個有暖風既位
同埋風既溫度由左至右下降 乘客窗邊風口係最暖

出風位圖示

最暖                                                       凍
最暖。 。。。暖暖地。唔暖。。。。凍

咁係咪有咩問題?

d post真係出得合時
我一直以為自己部車冇暖氣。。。

但一開就發覺一個問題
我部車只有乘客位個邊 先有暖 ...
唔識電腦人 發表於 2016-1-26 16:26

1)大部分hk車,除非係1990年代的benz
恆溫冷氣方法都係用熱水加熱冷氣做到恆温

新式D可能係可變容積冷氣泵

只有小量車暖氣系行冷氣泵(逆轉雪種行為)

2)你架車有獨立多區空調? 如果係,恆溫熱水電子製塞左or 有事
冇,就只係行程長,唔夠熱,因為冷熱交換器一般係乘客位個面
平車一般四個出風口唔同溫度

你夏天試試就知