[維修] 補呔分享

話說我星期三開始, 覺得架車呔盤轉向好鬼死實, 特別係泊車既時侯, 好明顯唔同以前既感覺。
開頭以為個"電呔PUMP"有問題啦, 又或者前輪係咪俾D線纏住, 我一直無理
直至琴晚泊車時, 又係咁, 當時落住大雨, 唔理咁多, 用電筒照下
原來前左呔漏氣, 漏左最少50%, 咁我就即刻去SHELL打打氣 (#多謝SHELL)
平時打開230ps, 但打到150就"吱吱吱"聲, 心諗大獲, 條呔爆左 !!!
當時10點半, 所有呔舖都打洋, 咁就諗住頂住先啦, 第二朝先攪

返到屋企, 上網SEARCH邊到有得補呔, 點知SEARCH到HKEPC既POST
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1830003&page=1
網友 "fry" 介紹左葵芳有間呔舖開朝早8點,
嘩, 我開心到葷! 一來近我返工, 二來又可以係返工前攪點佢

今朝晨早7:45到葵芳, 果間舖頭已經開左舖, 師夫唔駛10分鐘補完條呔, 收左 $60, 我非常满意 喔~!
條呔中左粒螺絲, 我醒起, 星期三我泊禮頓中心停車場時, 入閘口當時有人做緊工程, 我駛到閘口, D工人要行一行開, 我記得地下係有一堆野, 有紙皮, 膠片等既工程癈料, 佢人行開左, 但冇執野, 咁我當然唔理咁多, 照駛前去... 結果就中招 (我估ONLY)

多謝 HKEPC 網友 同 archive 文章 !

$60, 除時補單車呔都差唔多...

vv123 發表於 2016-1-29 12:01

仲要大雨下, 同我補... 算係好好服務~ 下次換呔會幫襯佢

仲要大雨下, 同我補... 算係好好服務~ 下次換呔會幫襯佢
hkstanley 發表於 2016-1-29 12:04

佢都係博你咁師兄有無撻HKEPC個朵?

話時話, 師兄有無換左士啤呔先揸去?如果無其實幾危險, 因為有機會揸揸下突然湯開哂

話時話, 師兄有無換左士啤呔先揸去?如果無其實幾危險, 因為有機會揸揸下突然湯開哂 ...
vv123 發表於 2016-1-29 12:44

當然...... 冇啦... 我琴日由旺角渣去荃灣, 都好好地, 話晒條 Primacy3ST, 冇咁易湯開掛?!

正常架車中釘, 多數都係食入晒, 都唔會爆開

當然...... 冇啦... 我琴日由旺角渣去荃灣, 都好好地, 話晒條 Primacy3ST, 冇咁易湯開掛?!

正 ...
hkstanley 發表於 29/1/2016 14:22

最怕係行行下漏哂

最怕係行行下漏哂
A君 發表於 2016-1-29 14:44

我都驚, 所以一朝早補呔... 同埋, 我架車2手野, 條呔由195 變到 215, 唔知上手有冇變埋條後備呔... 所以都係唔換呔, 直接去補!

60平過牛頭角定安街

vv123 發表於 2016-1-29 12:01

補單車(內胎)多好多功夫