[私家車] 25歲仔首次買車請俾意見

各位車版既師兄好, 小弟第一次出POST, 多多指教

其實就係咁既, 我25歲第一次買車, 想買架1500CC既二手車, BUDGET五萬蚊左右

呢幾個星期就睇左兩架比較岩心水, 麻煩各位俾下意見

COROLLA NE121 尾期 (05-07)
MAZDA 2 1.3 (08-10)

都問過下同事同朋友, 好多都話如果腳車既就NE121, 如無意外既可以揸到劏
都有啲揸過MAZDA 2既話係好車, 無咩病痛, 我見新一代MAZDA都好吸引

由於屋企無人有車, 所以POST上黎想問下師兄們幾個問題

1.        依家買NE121會唔會太舊?
2.        空間上邊架會比較好啲, 因為通常都會坐4個人
3.        兩架車係咪真係都好易打理?
4.        車入面既質感邊架會好啲? (操控, 車廂用料, 隔音)
5.        五萬蚊左右仲有無咩好意見 (除左JAZZ)

麻煩師兄們可以俾啲意見, 其實由18歲開始已經想買車, 不過果時出保險好貴, 買到架車又養唔起
依家出黎做左幾年野, 所以想買架屬於自己既車仔, 希望各位可以幫幫手, 感激不盡!

路過可以唔洗理我:
如果唔介意俾多少少牌費, 5皮野可以考慮埋第一代mazda 3S 2.0, 5AT行公路多既話油耗唔差好遠 (p.s.揸緊所以hard-sell左D)

路過可以唔洗理我:
如果唔介意俾多少少牌費, 5皮野可以考慮埋第一代mazda 3S 2.0, 5AT行公路多既話油耗唔差 ...
bighead 發表於 2016-2-1 10:24

M3S一定食油過M2......我果陣渣差不多1.4/km
連埋牌費每個月差$400左右, 話多唔多話少唔少, 但M3S係型嘅, 原裝唔改拍埋D新車度嘅樣都唔太out

M2個後座同尾箱都好細, 但P牌操車可能仲好, 易睇位
Corolla就真係地獄腳車, 但呢代121真係薯頭囉, D女見到都會掉頭走

5萬其實好好洗, 連Golf GT MK5都買到........1.4L 孖charge, 160ps, 6速DSG..........
不過壞親整獲甘......

如經常一至兩個人坐, 買MAZDA 2, 車身短易泊, 慳油, GOOD HANDLING. RELIABLE.

如果想TROUBLE FREE, 唔好唸VW

五萬蚊連mazda 6 都買到架唔錯

只係牌貴同油俾多少少, 但整體配套相差好遠, 入門車同中級車分別

車仔放少少野都放唔到, 唔方便, 你接受到corolla 即係唔一定要hatchback, 咁玩番有車尾實用高D

回覆 2# bighead

Mazda 3S係呢個價錢黎講真係算係幾吸引, 不過2000CC牌費連油錢都要洗多一筆

回覆  bighead

Mazda 3S係呢個價錢黎講真係算係幾吸引, 不過2000CC牌費連油錢都要洗多一筆 ...
tph0804 發表於 2016-2-1 11:07

你架車用黎代步定假日用? 假日用分別其實唔係好大

幾大CC 同油耗幾大, 唔係1300VS2000 呢個比例'

經常坐四個人, 如果都多公路, 一架 2500CC 的車比較好, 低轉已經夠力, 油耗不會相差太遠

M3S一定食油過M2......我果陣渣差不多1.4/km
連埋牌費每個月差$400左右, 話多唔多話少唔少, 但M3S係型嘅, ...
Advanced Ivan 發表於 2016-2-1 10:35

個樣都唔係太重要, 都係用黎返工放工代步, 五萬蚊買架歐洲車一個唔好彩好多野整就頭痛

5萬蚊, 大把車可以買到...

如果係我, M2 會好D, 車身短, 易上手
mazda 3S 2.0 <--- 呢個唔係唔好, 但新P仔, 渣架細CC好D, 再一級一級咁上...

5萬蚊, 大把車可以買到...

如果係我, M2 會好D, 車身短, 易上手
mazda 3S 2.0
hkstanley 發表於 2016-2-1 11:11

點解新手同細CC 有關?