[私家車] 灰爆, 著左跌錢燈...><

唉..........上星期五手多多裝左個整流落部行左10萬KM 05年NZE121 度, 星期日入機場行行下大嶼山公路中段俾大油到2500轉由慢線出中線過巴士之後就著ENGINE 燈, 去到機埸上網搵到有其他師兄都試過咁, 拆左就冇事, 點知拆左仲著緊, 又要趕住去元朗做野, 唯有慢車入!

去到之後就甩電池負極RESET ECU, 順便換埋風隔同冷氣風隔, 以為冇事啦, 點知出九龍去到深井又著過, 而家灰爆, 最快要聽日先拎俾朋友駁OBD 睇o下出咩code..........唉, 過年前先黎跌錢..........希望只係MAF 太dirty 啦, 如果係O2 sensor 到期就不得了.

想問問有渣過NZE121 既師兄/師姐, 令到呢部車普燈通常係咪都係MAF, O2 SENSOR, SPARK COIL?? 仲有冇其他因素/通病??

先謝謝

o2 sensor 好貴咩?

o2 sensor 好貴咩?
mo9394 發表於 2016-2-1 10:49

O2 Sensor 係瘋田常壞的零件~我之前架 echo 都壞過下~自己去代理買件新自己換都係6百幾(好似).
搵CFU 代裝代買都係比多2舊. 都吾洗灰爆..

O2 Sensor 係瘋田常壞的零件~我之前架 echo 都壞過下~自己去代理買件新自己換都係6百幾(好似).
搵CF ...
wueddie 發表於 2016-2-1 11:41

謝謝師兄, 借問聲係架ECHO 行左幾多公里先著燈換sensor??

一切都要睇聽日check obd 先知, 前排先整完門鎖, 而家到ENGINE 出code......幾百蚊搞到就冇問題, 最慘係手尾長.....

謝謝師兄, 借問聲係架ECHO 行左幾多公里先著燈換sensor??

一切都要睇聽日check obd 先知, 前排先整完門 ...
axg 發表於 2016-2-1 11:46

行左18萬公里著 ( 我當時二手買係 13 萬KM... ) 自己換左先啦~好易攪, 你懂的話~折開未洗埋蝴蝶掩. 到時架車又順番

無事無幹特別係舊車就唔好加攪呢d喇

有可能唔夠機油?

行左18萬公里著 ( 我當時二手買係 13 萬KM... ) 自己換左先啦~好易攪, 你懂的話~折開未洗埋蝴蝶掩.  ...
wueddie 發表於 2016-2-1 12:09

係全拆洗定淨甩風喉洗?

無事無幹特別係舊車就唔好加攪呢d喇
wongja 發表於 2016-2-1 13:57

意思係唔好加整流定其他?

有可能唔夠機油?
棋靈王~藤原佐為 發表於 2016-2-1 15:45

上星期check 過機油係夠的