淘寶電控渦輪增壓?!

嚮隔離臺見到有人討論緊幫部車加turbo

涡轮 燃动力升级版涡轮 汽车电动涡轮增压器 汽车改装9022/26涡轮】 http://b.mashort.cn/h.jq9t9?cv=AAClyPAl&sm=2d3d4b

intercooler 呢

嚮隔離臺見到有人討論緊幫部車加turbo

涡轮 燃动力升级版涡轮 汽车电动涡轮增压器 汽车改装9022/26涡轮】 ...
upsagel 發表於 2016-2-11 20:44

買前提議先睇睇以下片段:
https://www.youtube.com/watch?v=cbGWgvJN1_8

實測馬力10%增長算系咁

intercooler 呢
用尸名 發表於 2016-2-11 20:50

電風扇加乜鬼intercooler

買前提議先睇睇以下片段:
wa2000 發表於 2016-2-12 01:30

淨係將空氣加壓但唔增加供油,咁梗係無用,同一款車,有turbo同無turbo份電腦都唔同。
btw,幾百蚊買黎玩下研究下,又無乜所謂,唔傷車就得,好多野都要試過先知,玩既過程點都會學到D野既…

Turbo原理係加大氣壓同空氣量以便燒更多燃料...
淨係入氣但架車唔識射多啲油,最多提高少許效能

淨係將空氣加壓但唔增加供油,咁梗係無用,同一款車,有turbo同無turbo份電腦都唔同。
btw,幾百蚊買黎玩 ...
misugi 發表於 2016-2-12 08:55

多謝意見!同意最緊要試野唔傷車!我見隔離臺有人驚進氣有雜質,所以要買可能會買最貴有冬菇頭果款。

請問唔加油供淨加燃燒氣壓,會唔會令燃燒更充分?理論上會唔會多咗氧氣供燃燒?

btw,幾百蚊買黎玩 ...
misugi 發表於 2016-2-12 08:55

所有車入氣位置都會有測量空氣進入量的感應器(MAP SENSOR),引擎電腦(ECU)係會自動根據空氣進入量調較燃油供應,只要該TURBO加壓不是超出已ECU已有的 "空氣燃料比例" 資料,引擎是會自動調較燃油供應。

我唔知CHING你無睇完個影片,因為影片中用該電動TURBO時馬力沒有增加,但當最後用兩個手提吹風機做forced induction時,馬力有增加。

而各車廠正在考慮的 "Electric turbocharger" 是以48V電推動的:
Car Tech 101: Electric turbos are coming video - Roadshow
Electric turbocharger eliminates lag, Valeo says

繼續放毒

复制这条信息,打开