[私家車] 17年的AE110,用咩黏度的偈油好?

架車已經第5手,無左說明書了。

另外,Shell 的Helix Ultra 好D 定係Caltex 的Havoline 好D?

因為無相熟的車房,所以唯有去油站搞了。

17年下年嘅車,未落地已經5手

用shell ultra helix, AE110 自己DIY換油都得, 上YouTube 揾教學!

fatfatman 發表於 2016-4-8 17:13

其實係行左17年的車

用shell ultra helix, AE110 自己DIY換油都得, 上YouTube 揾教學!
axg 發表於 2016-4-8 17:29

但我完全唔熟,怕連架車都散埋

fatfatman 發表於 2016-4-8 17:13

美國加拿大好興2016賣2017年款既車...

架車已經第5手,無左說明書了。
mannings 發表於 2016-4-8 16:51

你可以上網用部車的 VIN 去知引擎型號,再經引擎型號知道用咩油和要幾多升
我估應該係 5W-30?

假如部車用開普通石化油,小心突然轉用人造油(synthetic)會有機會出現漏油情況。

另外,別忘記部車有其他液體要定期換的。包括:
迫力油(brake fluid),水箱冷液(coolant),自動波箱油(ATF; automatic transmission fluid)。

正路用5W40試左先~~

你可以上網用部車的 VIN 去知引擎型號,再經引擎型號知道用咩油和要幾多升。

假如部 ...
BEpsilon 發表於 2016-4-8 19:12

corolla 110 official data:
capacity 3.7L
Filter 0.2 litre
8000km or 4 months

行左幾多?
1500 仔入4L 唔夠,,
日本行5W30
香港天氣可行5-40
不過會大食D
如果太高咪..可以用5-40