[片]人生交差點,"停"定"去"?

https://youtu.be/rLPm9T9gNj4

我會停

我會停
奠老旗合 發表於 2016-4-15 13:57

跟足"燈"嘅話,應該要轉右!?

跟足"燈"嘅話,應該要轉右!?
star2233 發表於 2016-4-15 13:59

因為左線封晒, 但係你行緊右轉線同右轉燈 都係跟返指示好, 否則有車禍就蝕晒
轉燈後小心D 直去

有警察就一定停.無就去也可以,當然也可以扮轉右,其實直行咁等呢個燈 .
BTW 每個情況有d 唔同,但呢個情況,我選可行是因為紅燈就算直線行,也沒有對這(轉右線)線有任何影響,直行指示燈也綠,所以直行是安全的. 當然有警察佢話你無跟燈號,你都吹佢唔賬.
利申:快20 年牌.

原則上係一定要停,因為當呢個紅燈時右線係會有車轉過黎,左面線(封咗嗰條)個綠燈因為係分隔開所以唔會有事。

而個响道路工作的判頭應該要提供臨時指示,令"中線"可以直駛或右轉。

回覆 6# wyhui5124

我未行過呢段路,,但我估應係咁.
直線燈綠 , 轉右燈紅 =  右邊迎頭行車線是綠,所以不會有車可以轉入呢條線.
直線燈紅 , 轉右燈紅 = 右邊先會有車轉過來.

just stop and wait lor............

回覆  wyhui5124

我未行過呢段路,,但我估應係咁.
直線燈綠 , 轉右燈紅 =  右邊迎頭行車線是綠,所以不會 ...
qkuser 發表於 2016-4-15 16:18

無論有冇車轉上黎(咁啱係對頭車係綠燈就冇,假如對頭車係紅燈就會有)都應該要停,因為左面長綠直去燈號只係俾左面條專線only(呢條專線唔會同右面轉上黎D車爭線),呢個先係重點。

回覆 1# star2233

i will stop