車cam 張 SD card

大家買SD card 有無話點揀??
今日行過下D 舖, 發覺原來 SanDisk 出左一款係for car cam
比普通Class10 貴成倍

應該係哩款, 個包裝有車for car cam, 但唔記得係咪白色卡
https://www.sandisk.hk/home/memo ... h-endurance-microsd

其實有無需要呢??
定係普通class 10都夠殺
想買返想32 or 64  黎用

普通 sd 有時死左冇錄都唔知,我親戚就試過 撞左睇片先發覺sd 壞。 貴唔貴 值唔值 好個人化

等同 電腦hdd 值唔值俾咁貴買 (企業/black) 版 一樣

64GB c10的話
向"甲級"賣嘅T牌 一舊水有找
個人買兩張 接近錄滿就換第張
拎去電腦backup

比起mSD卡嘅質量
個人試過啲車cam如果用啲好cheap嘅火牛供電
啲卡會好易死

64GB c10的話
拎去電腦backup

比起mSD卡嘅 ...
kanduki 發表於 2016-4-19 01:45

我用T 牌mSD 未壞過... 用左咁多年.... 16GB/32GB ..由2012 年起....
1張16GB
6張32GB
仲越買越平....

普通 sd 有時死左冇錄都唔知,我親戚就試過 撞左睇片先發覺sd 壞。 貴唔貴 值唔值 好個人化

等同 電腦hdd  ...
奠老旗合 發表於 2016-4-19 01:05

張卡死左錄唔到片, 個cam無提示??

64GB c10的話
拎去電腦backup

比起mSD卡嘅 ...
kanduki 發表於 2016-4-19 01:45

咁情況好似電腦差唔多, 火牛差既, HDD 都易壞D
T牌係 To 定 Tr 呢

我用T 牌mSD 未壞過... 用左咁多年.... 16GB/32GB ..由2012 年起....
1張16GB
6張32GB
仲越買越平.... :x ...
ckkong97 發表於 2016-4-19 07:51

其實而家真係平, 不過又花多眼亂

Flash memory不停係咁erase再write本來就遲早會出事
佢標耐用D最多都係留多D做provision
如果64GB同128GB都係同一隻MLC既話買大一倍拉番低個P/E仲好

咁情況好似電腦差唔多, 火牛差既, HDD 都易壞D
T牌係 To 定 Tr 呢
nekkix 發表於 2016-4-19 09:49

我用開Tr牌,Tr牌試過換usb 手指,2gb 壞左無貨換做4gb,咭就未壞過,反而adata 啲8gb mSD咭唔係個個讀倒

回覆 5# nekkix

冇的 我幫佢拆卡 都仲顯示錄緊