如果想diy水膜,師兄們有乜介紹?

如題

如題
milkycloud 發表於 2/5/2016 18:18

你指水鍍膜?噴完沖水那隻?
係的話勸你唔好買

你指水鍍膜?噴完沖水那隻?
係的話勸你唔好買
A君 發表於 2016-5-2 18:23

點解既?

台灣個隻?有見過淘寶賣,我都想知效果如何

點解既?
milkycloud 發表於 2/5/2016 18:30

因為只係撥水濟,keep唔耐之餘,有部份使用後車身有層啞色野咁...

如果你個底靚既,用鯊魚蠟、火龍果蠟呢d面蠟啦,又唔使好用力..
再懶既,買呢類
http://www.soft99.co.jp/chinese/ ... e/body_coating.html

因為只係撥水濟,keep唔耐之餘,有部份使用後車身有層啞色野咁...

如果你個底靚既,用鯊魚蠟、火龍果蠟 ...
A君 發表於 2016-5-2 19:08

I use a water coating.
Very effective and super slick.
Last longer than a wax like Dragon Fruit.

Image credit: found on photo bucket.

Very effective and super slick.
Last longer than a wax like Dragon Fruit.

...
PPLd 發表於 2016-5-3 10:11

Ching,  Which water coating is it?

如果你個底靚既,用鯊魚蠟、火龍果蠟 ...
A君 發表於 2016-5-2 19:08

其實有乜分别?我見面書好多……其實如果想防水積,最好点搞?

...
PPLd 發表於 2016-5-3 10:11

What brand and where to buy?

Thanks

其實有乜分别?我見面書好多……其實如果想防水積,最好点搞?
milkycloud 發表於 4/5/2016 14:05

貴的做鍍膜,平的勤打蠟
已有水漬要先消除..keep住落雨後清水沖下、洗車

不過我d 平價玩法唔啱你架啦