[私家車] 行車燈問題 OSRAM NIGHT BREAKER UNLIMITED 鹵素燈

C兄們, 因為就快要車檢, 請問知唔知 / 有無人用緊OSRAM NIGHT BREAKER UNLIMITED 鹵素燈 (低燈用) 過唔過到車檢?

謝謝

C兄們, 因為就快要車檢, 請問知唔知 / 有無人用緊OSRAM NIGHT BREAKER UNLIMITED 鹵素燈 (低燈用) 過唔過到 ...
klklkllk 發表於 21/5/2016 00:59

好簡單,燈膽表面有顏色就唔得

我都用night breaker 3代,
剛剛驗完車,無問題!!!

tamama120 發表於 2016-5-21 17:02

真的嗎?有藍色在膽身的都合格?第一次聽。

via HKEPC Reader for Android

tamama120 發表於 2016-5-21 17:02

我以前部fit 用night breaker 1代都過倒,半粉藍殼未必捉,深藍就好大機會唔得

真的嗎?有藍色在膽身的都合格?第一次聽。

via HKEPC Reader for Android
chanzilla 發表於 2016-5-21 19:57

Night breaker係3900k,好少藍色,完全無問題
係你少見多怪姐

我拍買左黎換, 驗車肥我, 我車燈係咁, 送上圖一張, 前面有個類似位罩咁既野, 係怕佢睇到後面藍就捉我

小側

正面

已入手

OSRAM NBU

咁又想問,係咪就算細灯都唔可以有藍?我架車有固定灣角燈,想換就白光,因為頭灯HID白但一轉灣就又黃又白...

其實係睇下驗車官有冇心捉你, 佢見到燈光白過正常鹵素燈(有心睇一定睇得出), 又俾佢望到燈膽有顏色coating咁就恭喜晒
講規例就一定唔得架喇

NIGHT BREAKER UNLIMITED我用過, 講照明效果其實普通偏黃光仲好, 特別係夜晚落雨用鹵素偏白光真係好難睇行車線, 依家淨係細燈先用偏白光