私下賠償高過墊底費幾多先 claim 保險?

如果你撞到人地架車
你既墊底費為 $2000
佢要你賠 5000
你會私了定 claim 保險?

如果你撞到人地架車
你既墊底費為 $2000
佢要你賠 5000
你會私了定 claim 保險? ...
$foo 發表於 2016-5-22 21:02

俾人告CD, 5分, 一分一千... 再加罰款, 通常第一次都係一千樓下...
再加2000 墊底費
仲有下年renew 保險少30% NCB, 你自己計啦...

我個人經驗  自已錯 兩三萬都自己快快趣俾左佢私了, 幾千一萬去郁份保險係傻既,首先有機會扣分,上法庭 已經係時間錢, 再黎 加保費 冇晒ncb,  損失一定超過兩三萬

其實我都有諗過呢個問題
原來兩三萬都唔應該CLAIM

其實我都有諗過呢個問題
唔識電腦人 發表於 2016-5-23 10:11

咁又唔會
兩三萬應該要 claim
為 ncb 唔值得

咁又唔會
兩三萬應該要 claim
為 ncb 唔值得
$foo 發表於 2016-5-23 12:14

如果為 60%ncb 又值唔值?

咁claim 保險實際上都係一件幾煩人的事
除左 ncb 的問題, 仲要考慮時間成本既

如果為 60%ncb 又值唔值?
backspace-hk 發表於 2016-5-23 12:30

要睇下你保費一年幾多
正常車都不值

其實我都有諗過呢個問題
唔識電腦人 發表於 2016-5-23 10:11

養得車都唔會手緊得去邊, 為左慳兩三個月駛費, 要煩半年以上, 不如賣車唔好養仲簡單, 半年慳唔少.

我個人經驗  自已錯 兩三萬都自己快快趣俾左佢私了, 幾千一萬去郁份保險係傻既,首先有機會扣分,上法庭  ...
奠老旗合 發表於 2016-5-22 21:24

我兩年前俾人架車流後撞到個bumper連啲'牙仔'都斷埋, '鬼面罩'花咗同凹咗, 報警備了案, 原意大家都係諗住私了.
當晚經朋友報價claim佢$9000, 點知佢價都唔還就話貴. 佢以為只係bumper花咗, 我同佢講條bumper要成條換, 就算我接受唔換新/原廠, 而我架車係珍珠白, 點都要追番色, 呢樣冇得拗. 最後, 佢決定唔肯私了.
結果, 當然係我通知警署等佢哋做嘢, 半年後收到通知判咗佢錯, 扣分罰錢之後一樣要俾我claim, 我真係唔知佢諗乜?!