[私家車] 有沒有車主近期換手機?邊部機的gps定位最好?

hi all

如題,本身用緊m8,導航幾好,同埋吾會暴走。開頭我想換g5。但有朋友講佢個gps會在停燈位時自動轉來轉去。攪到我吾買住。可是部m8已經要換了。吾知換邊部機好。有沒有ching 可以介紹一下。我的buget係3-4k 之內, thanks all !

唔好買 MTK 既 U... 其他唔清楚.. 正路都係snapdragon比較有保障.

hi all

如題,本身用緊m8,導航幾好,同埋吾會暴走。開頭我想換g5。但有朋友講佢個gps會在停燈位時自動轉 ...
wueddie 發表於 2016-5-25 17:12

G5.. 部部都應該會係咁. 轉唔轉, 唔係GPS決定, 係software (google) 決定

G5.. 部部都應該會係咁. 轉唔轉, 唔係GPS決定, 係software (google) 決定
mcdull 發表於 2016-5-25 17:20

可能我表達得吾好,佢係停燈位時,個導航位置會跳來跳去。到了開車時要等十sec 先回復正常。。好恐怖。

可能我表達得吾好,佢係停燈位時,個導航位置會跳來跳去。到了開車時要等十sec 先回復正常。。好恐 ...
wueddie 發表於 2016-5-25 17:24

客觀環境影響比用咩機大. 老實講, 同系CPU 既 GPS都係差唔多, 係條天線點放, 各廠商放既方法都係差唔多. 反而架車, 用乜玻璃, 先最大影響, 有隔熱層既已經差好遠. 再加上邊個燈位, 收得好唔好, 天氣等因素.
間中出現等十幾秒好好好正常.  如果你話要有一部手機, 可以係香港市區一定定到位...
冇.
就算外置天線都冇可能.  如果想知部機係咪up to 你既standard. 真正要用過先知架啦
我自己平時用 nexus 7 2013 做導航.. 收唔到既情況都經常有, 但夠用就算. 連外國人都話一定會外置藍牙GPS加天線先收得好.

會唔會企得太直?佢個水平方向唔知你車頭係邊

會唔會企得太直?佢個水平方向唔知你車頭係邊
gary1200 發表於 2016-5-25 17:32

有關係的嗎@@ 真係第一次聽。

有關係的嗎@@ 真係第一次聽。
wueddie 發表於 2016-5-25 17:33

電子羅盤係立體既.. 不過.. 有啲中價機種,係冇左羅盤的

用外置GPS (連接車機那些),放個sensor 在車頭蓋下會收得幾好。

via HKEPC Reader for Android

有無考慮過, 如果m8 個GPS好用, 就將佢洗機, 留在車內只作GPS用?