換偈油行左4800km後特然變嘈,但係慳油左,洗唔洗換油試試

以前上到3300 rpm先開始嘈,但5月頭開始唔知咩事2500 rpm 同以前3300 rpm 既聲差唔到,怠速都比以前大聲左d,起碼以前唔留心聽唔知著左車未,依嫁一定feel到,所以d 嘈音來源我估係引擎傳黎

睇d 偈油顏色,油尺上面睇,滴油中間深啡色,週邊就金黃色帶少少好淡既啡,滴落紙到化開後都係金黃色帶淡啡

但奇怪既係返而慳油左,以前要6.xL/100km ,今次5.5L/100km

用緊金美孚 0w40,好少好少用車,但一用就多數連續行300+,全程95%保持110kmh 以上,唔知關唔關事,呢部車總里數依嫁行左7000km,以前d車未試過咁操法

唔知會換偈油會唔會有改善

以前上到3300 rpm先開始嘈,但5月頭開始唔知咩事2500 rpm 同以前3300 rpm 既聲差唔到,怠速都比以前大聲左d ...
faat 發表於 2016-5-27 23:29

Mobil 1 sucks, and seems like ur oil is oxidized or contaminated but u need to do UOA to be 100% sure.

師兄用0w係咪喺外國?

如 果係香港 點可以keep 110 95%
lovercharlene 發表於 2016-5-28 09:04

住東涌返小濠灣或者迪士尼

住東涌返小濠灣或者迪士尼
ckkong97 發表於 2016-5-28 10:27

連續行300+喎,要行幾多轉?

連續行300+喎,要行幾多轉?
yytly 發表於 2016-5-28 10:48

日日返放工囉...
係外國好易, highway 中途入油站入完行去另一個油站入係真係90% 110km/h 啦...
閒閒地五六個鐘好易....
以前都試過 Toronto <-> Montreal 四五個鐘度...

係大陸用

第一次保養原廠油外換其他牌子得返0w40

返老家代步用,一來一回基本1000km+ ,全程行高速所以可以踩住油門5個鐘keep住130,所以用車比較特別,一係唔用成個月,一用就連續狂操

嘈咗+慳油咗-->似乎係D機油個viscoity變希咗,咁個保護會少咗(嘈咗),又會令個阻力少咗(慳咗)

最好都係換機油試吓,呢D冇得慳

嘈咗+慳油咗-->似乎係D機油個viscoity變希咗,咁個保護會少咗(嘈咗),又會令個阻力少咗(慳咗)

最好都係換機 ...
wyhui5124 發表於 2016-5-28 13:23

Mobil1 is known to have that happen.