高德地圖新版

規劃路線時係咪無左交通燈數量統計?

規劃路線時係咪無左交通燈數量統計?
pbodq 發表於 2016-6-3 16:12

我用過高德, 覺得佢唔夠準.

我用緊高德地圖及高德車機版,覺得佢大部份時間準過Google Map. 資訊也豐富一些。

via HKEPC Reader for Android

我覺得地圖無導航咁好用

我覺得地圖無導航咁好用
fkjohnny 發表於 2016-6-10 00:03

同意,高德地圖只有快相機時才有超速提示,導航一路沿途行車都,
另地圖 GPS 車速顯示快實際約 8 公里,導航只快 1~2,準好多。

我用緊高德地圖及高德車機版,覺得佢大部份時間準過Google Map. 資訊也豐富一些。

via HKEPC Reader for A ...
chanzilla 發表於 2016-6-8 19:38

有D route  完全係唔啱bo

紅線燈數目仲有

香港好少用,D 路都OK 熟,唔係十分清楚香港既變化

大陸用得比較多,就算識路行開都照開住個導航怕出事,新板係大陸用D ROUTE 係去到目的地,但點人行多左冤狂路,明明有合法既近路都唔行,地圖SHOW 條路係綠色無塞車架,舊板一向點我行果條近路

但新板行行下塞車會即時點你行入D 小路黎避開塞車唔錯,地圖會自動避開塞車,5秒內唔答佢就行新線

同以前相反,以前就問你行唔行新路,唔答就照行舊路,人性化左,有時唔方便搵手TOUCH 佢答YES 就無左,要行舊路慢慢塞

但個介面排位差左,唔知係咪咁岩換左手機,由5.5吋換左5.2吋 MON ,例如上左高速之後顯示未來果2個油站距離硬係唔方便,以前一望個MON 個人就自自然然知道,依嫁成日都無為意,D 字又唔係變細好多,但就係令到個人留意唔到,唔知點形容,總之就變得好怪,一升級到依嫁都適應唔到

回覆 7# faat

點樣可以enable返個紅燈數目出來?

我搵來搵去都搵唔返(iphone 6)

搵到了,原來要按online mode先顯示得返出來

有D route  完全係唔啱bo
Mino 發表於 2016-6-10 01:00

對,有D 路線是會錯的,G Map 都有,沒有完美的。還有同自已使用習慣和出沒地方有關。

在大部份情況下個人覺得車機版好用過G Map.

有兩點好明顯:
1. 導航中地圖顯示比例:高德車機版會有好似Sygic般同時照顧遠及近的顯示。對真正唔識路時掌握目的地好有幫助。

2. 到達目的地附近車機版會有附近停車場選擇自動彈出,一選按就會帶你去該停車場。

via HKEPC Reader for Android