今朝大雨到好多車開死火燈

都唔知邊架真定假

因為雨大到睇唔到前後左右, 方便大家預警,大霧都可以咁做

有好有唔好啦, 真壞車 變左冇人知

正常著車燈,第一格就得

正常著車燈,第一格就得
gary1200 發表於 2016-6-6 15:52

Agree, 好憎人打住死火燈行
因為我判斷唔到佢係味突然收慢, CUT緊線 左/右
特別D人有樣學樣, 成條路都死火燈, 其實你睇唔到邊架車打燈Cut線, 亦都冇左方向燈功能
著頭尾燈已經OK
歐洲車可以開埋Fog lamp. 頭尾會再光D.

(不過唔著燈既都大有人在, 撞正銀色車, 落狗屎想CUT線倒後鏡真係見佢唔到)

Agree, 好憎人打住死火燈行
因為我判斷唔到佢係味突然收慢, CUT緊線 左/右 成條路都死火燈, 其實你睇唔到 ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2016-6-6 15:55

大把人燈都唔開啦 反正 睇佢唔到 『係』您錯

因為雨大到睇唔到前後左右, 方便大家預警,大霧都可以咁做

有好有唔好啦, 真壞車 變左冇人知 ...
奠老旗合 發表於 2016-6-6 15:49

問題係,死火燈霸住條
快線

大把人燈都唔開啦  反正 睇佢唔到 『係』您錯
killer_queen 發表於 2016-6-6 15:56

係啊, 低能見度又唔著燈 真係好伏其他司機
我覺得某程度強制日行燈都係好事(如果有呢一日)

問題係,死火燈霸住條
快線
$foo 發表於 2016-6-6 15:59

呢個真,自己睇唔倒又去唔倒就行返埋中線啦
到我去中線走人--推佢都廢事--佢又突然間識踩油喎

係啊, 低能見度又唔著燈 真係好伏其他司機
我覺得某程度強制日行燈都係好事(如果有呢一日) ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2016-6-6 16:01

政府唔強勢 幾時得嚟攪到呢啲咁微觀o既民生問題呢

問題係,死火燈霸住條
快線
$foo 發表於 2016-6-6 15:59

咁呢D又真係衰既,有人打水戰強,唔好快線咩
不過講多次 果盞叫  危險警告燈

死火燈唔知幾時由香港人發明既   D人講講下,好似只有死火先俾打 ???