[一般問題] 買車選擇困難症

1. 福特 Golf 1.4 TSI (2007/2008)
2. Honda Fit RS (2008-2010)

福特就係2手車,但朋友話個波箱油換麻煩d, 要唔知話要用suction抽,車房唔識搞會整爛,同埋又話歐洲車揾件難

Honda就係水貨車,上網就話咩CVT個d波箱問題

via HKEPC Reader for Android

1. 福特 Golf 1.4 TSI (2007/2008)

福特就係2手車,但朋友話個波箱油換麻煩d ...
gustlee 發表於 2016-6-8 20:55

唔想笑你, 福特同福士係兩間廠黎既...
Fit 其實轉左第二代個波箱好左好多....(即係2008-2010 已經無事)

回覆 2# ckkong97

係喎...記錯左...應該係福士先岩

同埋我上網見又Golf GT / Golf 1.4 TSI, 其實係咪都同一款?

回覆  ckkong97

同埋我上網見又Golf GT / Golf 1.4 TSI, 其實係咪 ...
gustlee 發表於 2016-6-8 23:02

GT has supercharge in MK6

係唔係第一次買車? 如果係嘅話買fit 會比較好啲, 有咩事就算無相熟車房都比較易整

回復 5 #gumo

係呀,所以都唔知邊隻好,又要睇車房

福特就係2手車,但朋友話個波箱油換麻煩d ...
gustlee 發表於 2016-6-8 20:55

如果講性能就 Golf 好 D,車廂都大過 Fit

Fit 車廂就細好多,但日本車保養就易 D。

我之前都考慮過 Golf 同 Fit 既新車,不過覺得 Fit 太細,日本車廂既用料又單薄過歐洲車好多,最後買左部 Golf GT

回覆  ckkong97

同埋我上網見又Golf GT / Golf 1.4 TSI, 其實係咪 ...
gustlee 發表於 2016-6-8 23:02

Golf GT 同 Golf 唔同,Golf 少左好多配置,例如:Xenon 頭燈、皮座椅、大尺寸既車鈴,GT 仲多幾十 PS 馬力

如果講性能就 Golf 好 D,車廂都大過 Fit

Fit 車廂就細好多,但日本車保養就易 D。

我之 ...
trendhk 發表於 2016-6-9 12:03

我反而覺得fit後座闊落d

不過樓主個case 我建議買VW唔好買咁老年份(尾水MK5? 初代MK6?)
如果9年車仲要VW TSI(Turbo + DSG dual-clutch)

回復 9 #棋靈王~藤原佐為

我只見寫Golf GT 1.4, 有2007 2008, 唔見有MK尾