請問有無住喺澳洲嘅 ching?

細佬想買部 FPV,不過老問題唔知揀 V8 supercharged 抑或 直 6 Turbo

想請教 ching 們兩款引擎各自嘅好處?
澳洲嘅 forum 普遍話直 6 其實係快過 V8, 師兄們有咩意見?

仲有我第時會改車,邊副引擎好改d ?

Thanks

講好改 Holden SSV V8 反而更好改,FPV實在太核突…

講好改 Holden SSV V8 反而更好改,FPV實在太核突…
g1jockey 發表於 2016-6-22 19:03

師兄原來係"紅營"粉絲~

我覺得 Commodore / Clubsport 係 VF 呢兩代先好睇d

唔知師兄覺得"藍營"嚟講邊部會好d?

回覆 3# etlok

我冇揸過牛肺,Holden更加冇掂過,但上兩架都係Ford (Fiesta + Focus),小問題太多唔會再想擁有。
最後一代嘅Falcon個樣實在太衰,買唔落手,你想試Ford的話梗係出Mustang啦。

回覆  etlok

我冇揸過牛肺,Holden更加冇掂過,但上兩架都係Ford (Fiesta + Focus),小問題太多唔會再想 ...
g1jockey 發表於 2016-6-22 23:04

FG X Falcon 照搬 Mustang 個頭落去真係出事…

不過 Mustang 唔係我杯茶,所以先想買 FPV

回覆 5# etlok

咁你要諗清楚呢架車會係收藏定日日揸,如果日日揸絕不鼓勵買絕版車,今年車廠就要關門大吉,第日零件唔妨平同易搵,你改又冇Warranty,有起事上嚟真係一褲都係。鬼佬就會買一架新再買一架二手嚟拆件,你動手能力、財力強至好咁搞。(我揸Evo8都有副士啤engine係屋企)

萬一真係買,買XR8 Sprint...V8 Supercharged...唔駛改都夠快

回覆  etlok

咁你要諗清楚呢架車會係收藏定日日揸,如果日日揸絕不鼓勵買絕版車,今年車廠就要關門大吉, ...
g1jockey 發表於 2016-6-23 05:22

唔該哂,等我諗諗佢

你地提起先知ford australia 原來玩完.....

好少香港人鐘意FORD 呢D 巨型車... 你點解會鐘意呢?

利申: 十多年前的留學生.

回覆  etlok

我冇揸過牛肺,Holden更加冇掂過,但上兩架都係Ford (Fiesta + Focus),小問題太多唔會再想 ...
g1jockey 發表於 2016-6-22 23:04

Ching 想問下 Fiesta 有咩小問題導致唔想再擁有呢??

回覆 9# nekkix

死冷氣、爆波箱、engine fault…怪事天天都多