[維修] Corolla NZE121 驗車前 維修價錢, 謝謝

各位師兄 請教下

1) 偈躉膠 四隻換哂, 連工包料要幾錢?

2) 內(一對) + 外 (一對) 和尚頭 連塵冚, 連工包料要幾錢?
   雜廠定原廠好? 有冇好介紹?

3) 狗骨 (一對), 連工包料要幾錢?

4) 四支 避震, 連工包料要幾錢?

5) 有冇車房可以自己拎料去比車房裝? 人工大約要幾多?

如果換哂以上呢D野, 各位師兄覺得值得嗎? 唔知仲可以玩多幾耐?
又驚仲有其他野壞要整.  

好多問題, 因小弟新手都係平平地操下車, 希望有師兄可以幫忙. 感謝

除左 第4 項, 我部 N16 都換過哂.

上邊都係平的消耗品

各位師兄 請教下

1) 偈躉膠 四隻換哂, 連工包料要幾錢?

2) 內(一對) + 外 (一對) 和尚頭 連塵冚, 連工包 ...
xj_jacky 發表於 2016-6-27 16:17

呢堆野,係已經驗完fail要整定係車房望一次叫你整晒先驗?
如果係車房建議換左先,我覺得你不如自己推去驗完睇下出左張單衰咩先整。

1) 偈躉膠 四隻換哂, 連工包料要幾錢? < 原廠料連人工~$3500 要豆起少少engine/波箱先換到

2) 內(一對) + 外 (一對) 和尚頭 連塵冚, 連工包料要幾錢?
   未換過,長渣建議原廠啦

3) 狗骨 (一對), 連工包料要幾錢?
   未換過,料就咁300-400蚊左右~,雜廠原廠都冇咩所謂

4) 四支 避震, 連工包料要幾錢?
   如果長渣又想企d可以換硬埋佢/ TRD / TEIN / BC
  不然都係建議原廠

5) 有冇車房可以自己拎料去比車房裝? 人工大約要幾多?
間間都可以自己俾料,人工睇你地點傾,不過你自己搵料可能會麻煩少少,買錯就煩。

雜廠原廠好多差少少$,不過原廠耐用d
睇你打算長渣定係玩一兩年放,後者可諗雜廠。如果長渣雜廠好快又要換,一上一落人工都響度

你兩隻雞脾杯士未爛???
我架01年都淨換左兩隻杯士,(自己換),另外換左兩邊內和尚頭,
我係拎去驗左,肥乜整乜

呢堆野,係已經驗完fail要整定係車房望一次叫你整晒先驗?
如果係車房建議換左先,我覺得你不如自己推去 ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2016-6-27 16:39

師兄 係因為預檢話我有問題要換 1) + 2).
但 3) 係我自己睇到.
4) 果個就係我其中一邊避震筒爛左, 所以先諗住換埋避震, 因為聽話如果驗車驗到一樣會肥, 所以先諗住被人整開一次過整埋.
感謝哂你

你兩隻雞脾杯士未爛???
我架01年都淨換左兩隻杯士,(自己換),另外換左兩邊內和尚頭,
我係拎去驗左,肥乜 ...
tamama120 發表於 2016-6-27 20:07

師兄, 我都唔肯定有冇爛 請問可以係邊個位睇到? 可否指點下?
嘩, 你自己換, 勁喎

除左 第4 項, 我部 N16 都換過哂.

上邊都係平的消耗品
kckong99 發表於 2016-6-27 16:36

師兄 我都計過, 零件連人工都唔平.
哈哈. 但可能對比其他車維修平.

師兄 我都計過, 零件連人工都唔平.
哈哈. 但可能對比其他車維修平.
xj_jacky 發表於 28/6/2016 11:01

部 N16 我都係用嚟練, 在我手上已3 年 (TOTAL 16年車).

個人認為安安全全就OK, 暫時又未有想換的車

部 N16 我都係用嚟練, 在我手上已3 年 (TOTAL 16年車).

個人認為安安全全就OK, 暫時又未有想換的車 ...
kckong99 發表於 2016-6-28 11:15

哈哈. 我都認同, 安全最緊要
但係擔心每年都要一大整.
雖然買得車預左. 但係小弟係平玩一族
希望各位師兄唔好見怪.

Corolla / Sunny 出名耐用, 你上邊的都係前人用落, 已損耗的零件