申請國際車牌

我預計8月頭會去沖繩自駕遊 所以要申請個國際牌
但面對住咁唔人性化嘅政府部門5天工作 再反觀自己嘅6天工作 根本冇時間去申請
我去過運輸處個網最多只係得預約

其實有冇辦法可以網上申請 OR 可以唔駛親自去申請 而辦得到張國際牌?

開CHECK
連埋相同FORM
寄去運輸署

1個星期掛號寄返返黎

開CHECK
連埋相同FORM
寄去運輸署

1個星期掛號寄返返黎
市花 發表於 2016-6-27 23:51

即係由我寄出去果一刻 一星期就有張證寄返黎?

比多小小錢比旅行公司/駕駛學院/校

親身上去  最多三十分鐘 搞掂

奠老旗合 發表於 2016-6-28 00:30

sure, but make sure that you must bring along, two photos, id & driving licence. address proof
and also fill the application form, licence fee etc.

我預計8月頭會去沖繩自駕遊 所以要申請個國際牌
但面對住咁唔人性化嘅政府部門5天工作 再反觀自己嘅6天工作 ...
manhoi 發表於 2016-6-27 23:50

預約申請國際車牌
http://www.gov.hk/tc/residents/t ... glicense/idpabs.htm

等到就郵寄,唔得就一定要預約。條隊冇乜人排。上個月我先攞完,冇預約,結果排左差唔多兩個鐘.. 真係...@#$

即係由我寄出去果一刻 一星期就有張證寄返黎?
manhoi 發表於 2016-6-27 23:55

國際牌有效期一年,唔好預咁盡,早三個禮拜前郵寄申請。

奠老旗合 發表於 2016-6-28 00:30

邊間? 上次(呢一兩個月)排左接近一個鐘