[保養相關] Senera C25 凍車行走時問題

各位Ching,

我的Serena 在凍車行走時會高轉速,而且會很大聲。
行了大概10分鐘,聲音就沒o左, 而且很順。

應該是什麽問題呢?

謝謝

=======================================
最後換了Engine與底盤的軟膠搞定了。
有車房話波箱問題,要抬波箱

回覆 1# wilson29

凍車engine高轉數啲係正常㗎噃,等佢快啲warm up嘛。我對上三架車都係咁。engine行熱咗就静番囉。各位ching同意嘛?

以前冇咁症狀嘅咩?如果係新問题有冇乜嘢郁過嚟呢?

各位Ching,

...
wilson29 發表於 2016-7-5 10:39

My Nissan is like this.
Isnt it normal?

我之前揸echo 棍,無這個問題,新買2手Serena 幾日,所以問問。之前揸過幾架MT, 都o吾覺

via HKEPC Reader for Android

所謂嘅高轉 究竟有幾高先

之前揸棍仔 同一個波段
轉速同車速嘅比例係固定嘅
當然唔會發覺有呢個"問題"

但改為揸架CVT車
同一車速下凍車果陣會故意"拖低"減速比唻行
令引擎可以高轉啲唻暖機同叉返舊電

各位Ching,

...
wilson29 發表於 2016-7-5 10:39

凍車idling嘅時候,大概千五轉應該差唔多。

via HKEPC Reader for Android

响部車manual度揾到呢段:
Upshifts take place at higher engine speeds after a cold start. This helps the catalytic converter to reach its operating temperature more quickly.

正如kanduki ching咁話,用低波等佢快啲warm up囉。通常朝早出車,行50-60kph engine都轉到二千二轉,大约三分鐘後就跌返落千五轉。engine coolant都係五六十度,原來係要warm up個catalytic converter。

樓主個engine凍車去到幾多轉呀?識唔識上手車主?問吓佢一向係唔係咁狀况。再唔係買個OBD scanner 睇吓有冇error code logged同埋mon住啲sensor囉。

所謂嘅高轉 究竟有幾高先

之前揸棍仔 同一個波段
轉速同車速嘅比例係固定嘅
當然唔會發覺有呢個"問題"
...
kanduki 發表於 2016-7-5 21:28

就算冇郁車空轉轉數都會高左

我部C25吾覺有你的問題,返而凍車時收油車頭有少少we we聲,熱車時會冇左,但有時又有。有冇人知是否正常?

响部車manual度揾到呢段:
Upshifts take place at higher engine speeds after a cold start. This helps  ...
鄧記 發表於 2016-7-5 21:59

多謝Ching提點,會買個OBD玩玩。