原來用香港車牌換嘅大陸車牌喺大陸,有少少jetso

上個禮拜由上海揸車去蘇州,出上海時大塞車,有個燈位畀交警捉到紅燈滯留黃格,收咗車牌,喺我前面已經有4、5個人排緊隊等處理,我等候其間又嚟咗兩個人排我後面,輪到我佢一睇我個車牌,窒咗兩秒,問我個車牌點嚟,我話係香港居民喺深圳換嘅駕照,佢就叫我等陣,先處理我後面兩個人,等後面兩個人走咗,佢就同我講,讓你等那麽久不是白等的,跟手還返個車牌畀我,叫我以後要注意,不要再犯。
我唔確定乜原因佢唔罰我,但肯定唔會係優待香港人。想起幾年前喺California highway speeding,畀警車閃晒燈追咗幾分鐘先知道(後面隔咗幾個車位,以為追其他車),後來停埋一邊,警察過嚟攞車牌,我拎個國際牌出嚟,佢即刻r晒頭,話唔識點處理,結果警告一輪就放我走。唔知呢次會唔會同一理由,因為香港人大陸車牌係用回鄉證號碼,普通大陸人車牌係用大陸身份證號碼,可能上海個system唔識食回鄉證號碼,個警察又懶得搞,就放生我算。

先唔講算唔算係jetso,香港牌換既駕駛證得確係有啲唔同,係交警官網check唔到真假的,即係用正常系統係睇唔到的。不過遇到唔告唔得既情況肯定走唔luck.

另外用一次性自駕游,同未上牌既車相似,影左相都未必會告,同有時去啲停車場唔洗用票靠認車牌既,會因為認唔到已唔收錢。

我無咁好待遇。。。警察映車牌扣分。

我無咁好待遇。。。警察映車牌扣分。
shingokin 發表於 2016-7-10 18:07

可唔可以講多啲,你係渣緊中港車定租車定一次性自駕?

自己車。 香港人套大陸牌係大陸買車揸。

佢可能真係優待你, 加上唔想搞咁多野咁麻煩所以放你走

我係澳門人上係廣州未一樣比人照抄...

自己車。 香港人套大陸牌係大陸買車揸。
shingokin 發表於 2016-7-11 00:40

用緊大陸車牌畀人影相我都覺得唔會走得luck.

佢可能真係優待你, 加上唔想搞咁多野咁麻煩所以放你走

我係澳門人上係廣州未一樣比人照抄... ...
Sh4dow 發表於 2016-7-11 00:41
你個機動車駕駛證係大陸考定換返來?個號碼跟返你澳門車牌?

先唔講算唔算係jetso,香港牌換既駕駛證得確係有啲唔同,係交警官網check唔到真假的,即係用正常系統係睇唔 ...
colaa 發表於 2016-7-10 17:55

依嫁轉左用香港身份証check 到了

有好有唔好,一般查車遇到唔想太煩既交警都叫你即走,如果遇到比較執著真係去查既耐過大陸人

我試過深圳駕照(已轉用香港身份証no 做証號 包含括號) + 惠州行駛証(唔知發咩神經繁體字) + 開平盡責查醉駕既交警 = 玩左我20分鐘

我無飲酒,只係有d 眼訓同岩岩行完幾十公里無燈既山路,開頭問我個駕照係咪假,我話真,搞完又問我個行駛証係咪假,因為繁體字,我話呢d 我唔知唔識,惠州俾我就咁既樣,防偽膜都無穿無爛,你覺得係失車我開車頭蓋俾你睇engine no 喇,頂佢,佢真係走去睇仲可能係新手(我又唔係貴車),因為佢搵唔到,我都唔知為有陪佢慢慢搵,咁就無左差唔多半個鐘,慘慘