大燈/高燈 LED

有冇D 個LED 介紹(有火牛個D), 尾個度無咁長? 因為架車盞燈有個防水蓋, 如果LED 尾個part 太長, 驚頂住, 琴唔到個蓋....

回覆 1# allwatin

自己改LED大燈/高燈係唔合法㗎!如果係原裝就返原廠換啦

要光既話,有條散熱帶,如果只係尾個細 heatsink 散熱的話,我寧願用返HID算
防水蓋唔上都得啦,再唔係開個洞囉

防水蓋唔上,隻燈會有水氣

防水蓋唔上,隻燈會有水氣
kellykk 發表於 2016-7-17 03:12

歐洲車本身都有透氣位,唔上蓋冇分別
反而大塵地方怕入塵

有冇D 個LED 介紹(有火牛個D), 尾個度無咁長? 因為架車盞燈有個防水蓋, 如果LED 尾個part 太長, 驚頂住, 琴 ...
allwatin 發表於 2016-7-14 17:01

你架車 魚眼燈還是傳統燈杯?

你架車 魚眼燈還是傳統燈杯?
kf 發表於 2016-7-17 17:08

傳統燈杯 h7

唔知咁講啱唔啱(用過LED燈同HID燈比我嘅印像)
傳統燈杯唔適合用LED燈,通常問題:暗影區多咗,光度唔平均,照射角度超過傳統燈杯
控制/承受范圍,過高/過闊.

HID燈一般只啱小部份傳統燈杯用,簡單講,HID 流明值 比鹵素燈泡高,出廠時車廠已經
調教合適鹵素燈泡 流明值 投射出燈影最佳角度同范圍,如果燈杯前玻璃太清澈,再配上
HID燈......呵呵

最經典例子jazz,呢款車大燈總成太清澈,我被照過2-3次,燈光直照車箱,後鏡......
看圖
5b610c320e62887b5e0c982d5f8f7310 - 複製.jpg

補充一下,只有魚眼燈能照出一線水平光暗分明華麗切線
傳統燈杯+鹵素燈泡都有切線,只係冇魚眼燈切線咁光暗分明
傳統燈杯+HID燈+清澈玻璃大燈,HID流明值高切線無咗,光線失控,
變咗強力電筒......