保險 NEW FOR OLD 問題

大家好,我想請教一下
我部車自炒一年內新車,要total loss,當時特價35萬買,保險公司賠28(計折舊),保單裡面寫明可以new for old,但是車場只有2016款,而且價錢大概42萬,不知保險肯不肯卑我補差價換同款車,因為要補的差價都幾大

如果有人補差價換到同款車的case,我就可以同保險公司argue了, 我的保險公司係a字頭的那家
多謝多謝

好似之前有ching開post話保險唔比

之前那個是不可以補錢換另外一款

好似之前有ching開post話保險唔比
gary1200 發表於 2016-7-16 15:36

你肯扣折舊收28萬我估保險公司應該冇問題。之前個case係因為部車轉咗款無得new for old,果位師兄想argue用原來的車價(即係唔扣折舊)補錢換新款,保險公司就唔制。

小改都算係新款
冇直接new for old
只會賠折舊後嘅28萬

保險公司當然想我收錢啦,比28當然比35對他們講有著數

回覆 4# ckshum

same model 不同年份都算新款嗎?
如果這樣擺明保險公司騙人,隨便一樣就話not same
Model

回覆 4# ckshum

same model 不同年份都算新款嗎?
如果這樣擺明保險公司騙人,隨便一樣就話not same
Model

回覆  ckshum  ...
steffilong 發表於 2016-7-18 16:51
又唔係呃人嘅
睇你款車有冇小改
純粹生產年份唔同,真係乜都冇改就有得拗
如果有小改 e.g.鬼面罩唔同左 都足夠保險公司唔賠

我記得條款裡面寫的可以有小小改動,i have also compared the quotation of the two different versions and almost the same, except the price, now 關鍵系個價錢問題,之前系特價

條款裡面就沒寫明是否可以補番差價,而且沒人知,保險話不得就不得,邊到可以查到?

回覆 8# yjfoeg

保險公司覆著我話要補11萬,車頭燈有改款要加多2萬幾,真系不知要車好定要錢好呢

我記得條款裡面寫的可以有小小改動,i have also compared the quotation of the two different versions a ...
steffilong 發表於 2016-7-18 18:37