[私家車] 新手買2手車問題

大家好, 小弟仲有一個月就甩P牌, 想買一架WEEKEND車操下, 但睇左好多都唔識計條數, 想問問大家, 如果以1200CC車黎計, 唔計架車既費用, 請問其他離費要幾多錢左右呢? 我知有牌費, 但有個3XXX, 有個又5XXX, 唔知邊個先0岩, 另外又有D轉名費, 保險, 檢車等, 想知佢地加加埋埋要幾多, 唔該曬大家!

1200cc計,牌費3仟幾,保險就睇你要全保定三保,新牌仔一定唔平,另外轉名1000,去車房上架驗車大約又1千零

1200cc計,牌費3仟幾,保險就睇你要全保定三保,新牌仔一定唔平,另外轉名1000,去車房上架驗車大約又1千零 ...
fkjohnny 發表於 2016-8-3 17:54

thanks! 咁請問如果買個時註明左牌費到XX月, 咁係唔係我買時就可以慳番個3千幾, 到真係到左先要再比呢, 唔好意思, 真係新手唔太識...

未到期當然唔駛比住, 但賣家亦可能叫價高左
而且買車唔貴養車貴
要計都係計自己養唔養得起先

未到期當然唔駛比住, 但賣家亦可能叫價高左
而且買車唔貴養車貴
要計都係計自己養唔養得起先 ...
T-49 發表於 2016-8-12 10:50

Thanks! 我計過都OK, 唔計個D一次性要比既, 比如保險, 整車, 牌費等, 因為里D已經預左一舊錢, 咁就只計每月停車場同油費, 停車場我先泊住爛地, 再睇下排唔排到我公屋車場, 兩者都係2K左右, 再加WEEKEND車, 我問過我哥哥, 佢都係WEEKEND車但佢住村屋, 渣BB佢話$1500左右可以用到2-3個月. 咁我估計我一個月車場, 油, 出街泊車等, 一個月3-4K左右, 抄牌個D就預唔到, 只好自己小心D, 請問條數0岩唔0岩?? THANKS!

一個月如果預到4k支出,牌費,燕梳,維修唔計既話,1200cc仔weekend車肯定夠啦
除非一個月俾人抄幾鑊就另計,不過小心d渣,唔好亂泊,應該無咩問題

一個月如果預到4k支出,牌費,燕梳,維修唔計既話,1200cc仔weekend車肯定夠啦
除非一個月俾人抄幾鑊就另計,不 ...
fkjohnny 發表於 2016-8-12 15:39

THANKS師兄, 其實最驚係HI到人地車個支出, 我0岩0岩借哥哥車渣, 唔小心HI到貨VAN, 真係HI到, 甩左小小油, 都要賠8舊, 如果一個月HI到3次, 我個BUDGET已經唔夠...

THANKS師兄, 其實最驚係HI到人地車個支出, 我0岩0岩借哥哥車渣, 唔小心HI到貨VAN, 真係HI到, 甩左小小油, ...
takuro1103 發表於 2016-8-12 18:37

所以咪叫你小心啲渣囉

回覆 7# takuro1103

撞VAN 泵把八舊, 私家車係八千 ( 真實個案,公司車 )

THANKS師兄, 其實最驚係HI到人地車個支出, 我0岩0岩借哥哥車渣, 唔小心HI到貨VAN, 真係HI到, 甩左小小油, ...
takuro1103 發表於 2016-8-12 18:37

咁驚既話可以去補下鐘,有人帶住好D