[一般問題] 剛剛考到車牌,怎樣做牌簿轉名和第三者保險???

各位,我考了兩年,今日終於合格,我考棍波2號牌。
我有親戚會比部車我用,但是我不知道怎樣做,親戚叫我去做牌簿轉名,我完全唔識點做。
請問各位我可不可以同一日做哂拿暫準駕駛執照和牌簿轉名

第三者保險是不是做完上面兩件事情最後才做第三者保險??

謝謝各位!!

1. 拎人牌 (P牌)
2. 拎牌簿+人牌+身份証做保險,拎cover note
3. 拎牌簿+cover note+身份証 做 車輛過戶

1. 拎人牌 (P牌)
2. 拎牌簿+人牌+身份証做保險,拎cover note
3. 拎牌簿+cover note+身份証 做 車輛過戶 ...
Moderator 發表於 2016-8-3 18:23

全個過程應該點做??

回覆 1# btgirl1231

架車要過戶的話
下手車主要有當日有效嘅燕梳
除非架車已經無哂牌費(行車證過期/註銷)

回覆 2# Moderator

提一提, 叫舊車主要係牌簿簽名, 然後係轉名 Form 用同一個簽名

另外, 原則上買車保唔一定要有車牌. 你剛考到牌, 預咗 0 NCB + loading

回覆  Moderator

提一提, 叫舊車主要係牌簿簽名, 然後係轉名 Form 用同一個簽名

另外, 原則上買車 ...
moslwc 發表於 2016-8-3 21:17

都唔係太明,我應該點做??
我果日上運輸處應該要準備什麼?
保險現在可以做??

回覆 6# btgirl1231

( 以下僅為例子, 裡面有轉名手續簡介 )
    http://www.insur.hk/personal/motor_buy.php#procedure

保險現在已可 quote 價, 價合付款後會有一張用你名買的 cover note ( 或保單 ) 正副本, e copy 都得, 拿去運輸處做轉名

另外, 帶三個月內住址証明 ( 正本 )

回覆  btgirl1231

保險現在已可 quote 價, 價合付款後會有 ...
moslwc 發表於 2016-8-3 22:11

剛剛問了朋友,話迎牌仔會無車保很做保險,是不是真?

回覆  btgirl1231

保險現在已可 quote 價, 價合付款後會有 ...
moslwc 發表於 2016-8-3 22:11

是不是現在做第三者保險先?做左保險先可以做牌簿轉名??

回覆 8# btgirl1231

如果低過25歲, 係有困難 ( 即使肯亦 + loading )