[技術討論] 乘客話 .... 好 "DUN" 好震....[避震問題?]

小弟最近換左架 8 人車 (二手) ...

具上手車主話... .已換 "曰本Tein攪牙避震" ...
車尾後碌位置... 有個6角匙位可以自行調較軟硬

驗車師傅都確認話已裝左... 條避震仲幾新下....

理論上聽落唔錯.....

仲有就係.... 架車換左 17 寸軚軨, 比正常車LOW底左小小

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

問題:
無論較好軟好硬... 感覺差唔多.....

1) 就算行平路... 條路有小小唔平.... 坐中排的乘客話感覺架車好震 .....

2) 如果條路唔係好平....會FEEL到避震好硬 架車好震下....

3) 以上問題... 關唔關17 寸軚軨事?

請問 C HING 們有咩建議 ?

17寸
1)接觸地面多左 , 震動傳多左
2)輪胎入面空氣少左 ,少左緩衝

攪牙避震
1) TEIN 多數都係 7K~8K (K數多 = 硬 ,?KG 移動1寸既數字)
2) 調較回彈太快都會好跳

簡單來說,你換曬呢兩樣野
都係為左架車硬D,絕對唔會舒服D!

想舒適,應該係用原廠!
原廠已經係設計得非常好,軟硬適中,高度合適

想問下你㗎車係邊隻廠邊隻 Model ?
最凳我覺得係 Stepwgn > Serena > Estima...

你打幾多磅氣?

17寸

攪牙避震
1) TEIN 多數都係 7K~8K (K ...
jukeqq2002 發表於 2016-8-8 15:34

咁17寸軚軨.... 靚啲丫麻....

咁大獲..... 多數小朋友坐車....咁算好呢

17寸

攪牙避震

有小小唔明.....

請問條避震的作用是甚麼 ? 唔係令到架車唔好咁震咩

咁呢類避震又唔影響外觀..... 要攪到架車咁鬼硬做咩呢?

請多多指教

換番原裝囉 要舒服係要有啲 取捨

同我之前問既一樣
換左17",乘客話鄧...
足之今年唔驗車,賣左佢算。

想問下你㗎車係邊隻廠邊隻 Model ?
最凳我覺得係 Stepwgn > Serena > Estima...

你打幾多磅氣? ...
風聆草 發表於 2016-8-8 15:48

我架係 VOXY .... 友人話打30 ...

我未打過氣....

有小小唔明.....

請問條避震的作用是甚麼 ? 唔係令到架車唔好咁震咩

咁呢類避震又唔影響外觀.. ...
吹水王 發表於 2016-8-8 15:58

有人 (包括我) 都覺得好多 MPV 既原裝避震太過軟, 入灣時非常之浪, 所以就改硬啲

17寸

攪牙避震

我就覺得好多日系 MPV 避震既原裝設計太過柔軟