最平2手車選擇

新牌想買架$20000樓下黎操下。要短身,短過4米,諗住操一年賣返出去或劏左佢。

想請教有咩選擇?jazz高年份(2003)會唔會好多野整?

Jazz 1.3 , Colt 1.3 , echo 呢類型都係 5門
車仔細細 , 慳油

只要波箱無事、基本上久唔久換油個D 保養
都無咩野要煩

細車多人要, 正常運作無問題的價錢唔會太平, 如果你搵到架好平的, 要擔心會唔會有好多問題

想操車無必要搵短過四米, 真係用車, 要通街泊ZIP 位方便先諗細車. 習慣左會以為車尾 = 尾軸, 學壞手勢.

細車多人要, 正常運作無問題的價錢唔會太平, 如果你搵到架好平的, 要擔心會唔會有好多問題

想操車無必要搵 ...
mo9394 發表於 2016-8-11 11:40

Ching, 絕對認同操車其實唔好搵架細的。

但因為其實係俾我太太,佢空間同距離感較弱,所有只揸細車

via HKEPC Reader for Android

Jazz 1.3 , Colt 1.3 , echo 呢類型都係 5門
車仔細細 , 慳油

只要波箱無事、基本上久唔久換油個D 保養
都 ...
jukeqq2002 發表於 2016-8-11 11:19

我都見jazz好似幾好,明白2手睇手神,但唔知一般jazz高年份會唔會多野整,12—3年車會唔會已經唔多掂。

好似Corolla, sunny, 一般都話15年仲好精神,又無大野整

想操車無必要搵 ...
mo9394 發表於 2016-8-11 11:40

其實點為之太平呀? 我唔係好知價

唔介意cc細 (660cc),可以考慮下 SUBARU R2,四門年份新小小。Car28見都係$17000-25000。但係車細,大風/Highway會無咁定。
車整唔整好難估,我部(2001年車) 揸左8年至第一次壞 (壞 Starter)。

利申 : Toyota Ipsum 車主

用<4m 既黎操車...
操完兩年咪又係舞唔掂大車..
[quote]因為其實係俾我太太,佢空間同距離感較弱,所有只揸細車[/qoute]
就係空間同距離感弱先要操丫嘛~

其實點為之太平呀? 我唔係好知價

gonza119 發表於 2016-8-11 12:35

如果你係2手網站搵, 八成都係三四萬, 咁你諗預三四萬好過搵架突然平兩三成

舊Kia Morning, 揸完湯/撞爛都唔心痛