避震塔頂鏍絲

差唔多時候要換避震。幾年前另架車換過。拆咗條避震出嚟先發覺普通啲spring compressor用唔到,拎去俾車房換條彈弓落個新避震度,車房係用air wrench嚟拆同裝塔頂粒鏍絲嘅。

啉住跟住都有機會用,就買個spring compressor,DIY。上網參詳吓人地做法,發覺扭實塔頂鏍絲嘅方法要商榷吓。網上咁話:

shock 2.jpg

咁就要裝個開口crowfoot响磅呎錶上嚟收。請問各位ching可否咁收:

shock 3.jpg

如圖用ring spanner固定粒鏍絲,装粒六角socket响磅呎錶度,反時針方向嚟收實條芯 。此法是否可行?網上好似冇見過人咁做嘅。請各位ching指教。

又請問下列工具香港行內點稱呼:
Air wrench
Ring spanner
Open end spanner
Crowfoot wrench
Flared crowfoot wrench
避震spring compressor

有勞有勞。

no, you CANNOT tighten using the method in picture 2.

the top wrench controls play, whilst the bottom controls tightening - they're two separate things.

可能幅圖講得唔清楚。呢個方法响Koni同Bilstein避震用。呢兩隻避震支shaft係咁嘅:

插個六角socket bit或者allen key入個內六角度,然後上實粒鏍絲。不過要用open end crowfoot。圖一中間個六角socket bit纯粹係hold住條shaft唔俾佢轉,等個ring spanner可以收實粒nut。其他牌子條shaft冇呢個內六角位嘅,有啲用專用嘅socket,有啲DIY就鉗住條shaft下面個截,車房就通常用air wrench收。

冇open end crowfoot所以啉吓可否用磅呎錶收實條shaft。

避震同埋架車嘅manuel都只係提到tightening torque,冇提到要有free play校。不過冇提唔代表唔存在,等我做多啲Internet research先咋。多謝ching提點。

上網見到原來自己架車塔顶鏍絲係凹咗入去嘅,未拆開個塵冚所以當初唔知。Post 1張相係generalised procedure,响架車用唔到。所以post 1原先個間题己經唔係問题喇。

上網又揾到呢樣:

可以插六角匙入去固定條芯,然後用磅呎錶收。但要美國運嚟,運費好貴。請問各位ching有冇見過呢樣嘢。如果去淘可以用乜嘢關鍵字搵?

又或者用個deep socket,磨咗一面去得唔得?用dremel加塊山楂餅鎅(架機唔顯示有刀偏旁個界字) 唔鎅到?socket質地應該好硬㗎噃。請多多指教。

セ唔係用呢個 汽车维修避震弹簧压缩器 收緊弹簧 咁先好装/拆嗎?

類似呢D?
https://s.taobao.com/search?spm= ... mp;nid=529770258316

類似呢D?

係呀係呀 ,係要揾呢隻呀。條link開唔到,請問用乜嘢關鍵字嚟搵?唔該先。

セ唔係用呢個 汽车维修避震弹簧压缩器 收緊弹簧 咁先好装/拆嗎?

都係呀,Post #1幅圖係已經收緊左彈弓㗎喇,後面銀色嗰兩條鏍絲桿就係個压缩器。多謝關注。

噢~唔好意思 沒留意條link在其他電惱開唔到
前减震器拆卸
https://www.google.com.hk/search ... c=ogH0tInwk6FN5M%3A
https://s.taobao.com/search?q=%E ... 0160819&ie=utf8

回覆 7# kf

揾到喇,唔該ching。