[保養相關] 著 Brake fluid 燈

今朝渣渣下架車著 brake fluid 燈, 睇 manual  話 brake fluid 不足, 想請問係咪加返就得?

小弟架車剛一年, 其實都諗住約返廠檢查, 咁我而家應該今日搵車房加返 brake fluid 先, 定可以等多幾日返廠檢查時先攪? Thanks!!

換迫力皮

1年就要換brake皮?有無咁快
如果係新車立即去原廠比佢CHECK
唔好等BRAKE可大可小

今朝渣渣下架車著 brake fluid 燈, 睇 manual  話 brake fluid 不足, 想請問係咪加返就得?

小弟架車剛一年 ...
tonileung 發表於 2016-8-20 09:04

BMW?

小弟架車剛一年 ...
tonileung 發表於 2016-8-20 09:04

剎車液  絕對唔可以就咁加返夠。因為有空氣走入去&新舊油張力唔同,分分鐘就死得人,關係到安全既野,呢d錢俾人賺啦

剎車液  絕對唔可以就咁加返夠。因為有空氣走入去&新舊油張力唔同,分分鐘就死得人,關係到安全既野,呢d ...
奠老旗合 發表於 2016-8-20 15:45

一年就有燈著,唔知係唔係有地方漏油,check左先,一般人地係放舊換新油

Thanks all. 已去了 service centre

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

BMW?
PPLd 發表於 2016-8-20 14:24

Yes

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

1年就要換brake皮?有無咁快
如果係新車立即去原廠比佢CHECK
唔好等BRAKE可大可小 ...
gary1200 發表於 2016-8-20 11:43

agree. wonder why 1 year expire

大部份寶馬有另外有一棧"迫力皮燈"

迫油燈着都係去比師傅檢查下先, 免因小失大!

如果你經常出入地方上斜落斜迫力皮較快 損耗!

住半山半年一套皮,一年套碟!