[一般問題] 私家用車中石化那一種油??

剛剛收留了一部福士GOLF私家車,部車之前用開中國石油-清新汽油,我住粉嶺只有中石化,我見中國化只有普通汽油和超級汽油,我應該選擇那一種??

無所謂
香港油站賣嘅都係Premium電油唻
祇係貴啲果款會溝多咗油路清潔劑

無所謂
香港油站賣嘅都係Premium電油唻
祇係貴啲果款會溝多咗油路清潔劑
kanduki 發表於 2016-8-22 13:14

其實香港全部油站賣普通汽油平均$14.4左右,有時候會平2.2一升,但是都很貴。有沒有一間油站比中石化價錢更加平一些??
我屋企有貨VAN入開柴油,次次無油時候都去一些遠地方(不是油站)入滿油,平均$200有找,是不是他們沒有交稅或來貨平他們可以做到$0.3一升。

其實香港全部油站賣普通汽油平均$14.4左右,有時候會平2.2一升,但是都很貴。有沒有一間油站比中石 ...
btgirl1231 發表於 2016-8-22 14:06

(不是油站) <-

油公司會低價批大量貨畀其他商家
但又有可能係...紅...
你自己諗

(不是油站)
yjfoeg 發表於 2016-8-22 16:19

唔識,咩野叫紅??

唔識,咩野叫紅??
btgirl1231 發表於 2016-8-22 16:25

未完稅

未完稅
dee329 發表於 2016-8-22 16:27

我都覺,我昨日第一次入油,入滿油入了50公升,要比$690,好在有折扣減到$560,看到張單有一半錢是比了稅,我都唔明白油公司一早比了稅,為什麼要把稅金轉介到我身上,硬食貴價油太不公平,根本入滿油也是$300左右。

一般普通油夠用, 除非信用咭折扣計完分別不大...

無乜特別就唔好中石化喇.

未完稅
dee329 發表於 2016-8-22 16:27

柴油無紅唔紅了, 無收稅喇

嗰D 公司油係純粹大批買平左咁簡單

我都覺,我昨日第一次入油,入滿油入了50公升,要比$690,好在有折扣減到$560,看到張單有一半錢是 ...
btgirl1231 發表於 2016-8-22 17:26

汽油稅係政府收, 唔係油公司的經營稅