用呢個做臨時車 CAM 好無?

小弟抽獎意外收獲:

又參考過呢位台灣朋友的分享:

[分享] HDR-AS200VR之RM-LVR2 與 手機PlayMemories Mobile的設定差異

基本上,有無限時錄影,又有 180 度上下倒轉,3 級光學防手震,理論上 KO 所有 2000 元級數的車 CAM,只剩供電的問題未解決,大家點睇?

大才少用WO

120fps、光學防震,單係呢兩樣,已經秒殺很多車 cam 喇,全高清錄影已經唔洗講,價錢仲要係 2400 元咁上下...

如果無供電問題的話,我覺得裝隻 Hero4 來做車 cam,一 d 都唔覺過份。

https://www.youtube.com/watch?v=2pKCoRje558

車CAM 最重要係一撻匙即自動開波,比其他功能更重要。

車CAM 最重要係一撻匙即自動開波,比其他功能更重要。
TominoX 發表於 2016-9-15 13:17

全對

臨時車 CAM..用部舊手機加app都得....你應該知道自己部手機拍片質數掛
基本上,有無限時錄影,又有 180 度上下倒轉,光學防手震,剩供電的問題易解決

哩隻AS200V野小弟有用開落單車同電單車度

好處:日頭畫面超靚,開防震後真係唔多會震。有超廣角,有GPS,用返佢自帶軟件可以記錄返時間、路程、速度等自high吓 :P 所以你上youtube搵大把人做運動時用佢 e.g. 潛水/踩車等

唔好處:晚間畫面唔掂,連隻大陸制GT300車cam畫面都靚過佢。開防震就無超廣角,開GPS就超食電,如果你用在私家車可以出駁電就無問題。
最唔好係佢無巡環錄影,當錄到張卡寫唔入佢就會停,之後要人手洗走D檔案先可以再錄。機支援最大64GB卡,但部機現時寫入大約45GB打後就會自己停唔識得再錄,應該係bug,上佢forum有其它人也有相同問題。

我唔開GPS一舊電大約可以錄1小時30-40分左右,用來做運動很好,用來做行車記錄器就很麻煩。

回覆 6# 101010101010

感謝師兄的寶貴經驗分享!

開防震就無超廣角...單係呢樣就死得,唔適合做車CAM喇。

如果用在私家車就唔駛開防震都得,4個轆四平八穩過單車/電單車很多。
反而死穴在無巡環錄影度,假設2小時就錄滿一張64GB卡(畫質超靚的代價,檔案很大),除非換卡或每大約兩小時就格式化張卡,否則難以應付日常行車使用。

小弟抽獎意外收獲:

又參考過呢位台灣朋友的分享:

基本上,有無限時錄影,又有 180 度上下倒轉,3  ...
rabi 發表於 2016-9-15 12:23

I have used this as my car cam before.
I was able to record about 3 hours of video with loop recording, and have it keep taking photos at regular rate with keys off until the card is full.
Now I changed to Xiao Mi Car Cam.
Xiao Mi is 1/10 the price but same quality.
You buy expensive you buy twice eh?

Day time video sample:
Lung Cheung Road is very bumpy.
Also, pay attention to the focus point of this non AF little device.
https://www.youtube.com/watch?v=AF1lcRZ6Abs

Night time video sample:
https://www.youtube.com/watch?v=Fj3aHh8uegw

頂住先囉