新買二手日本車仔,黑仔整到暈

超級小心,找HKMI驗完才落定去馬。
三年日本豐田水貨車仔,驗完冇大撞過,只是有一些燈的小問題要換,及頭bearing 有聲要換,用心目中價錢再減佢5000自已執問題成交。

換電換油換bearing 換燈及換車機,開心揸了兩星期,點知車頭出現tick tick 聲,原來冷氣泵出問題要換,應該又唔見幾千。未試過豐田車咁早又要換bearing 又要換冷氣泵。唔夠一個月就要使近10k 去換野整野。

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# chanzilla
個bearing真係有問題?  有聲定點? 三年車唔應該咁快整呢D...   就算整都唔洗咁貴掛

回復 2 #love19901109

我都覺冇理由咁早要換這些。真黑仔。

個Bearing 行車時會隆隆聲,換完真是冇晒聲,換bearing 連工包料3k 幾,格過應該差唔多價錢。

但跟住到冷氣泵。冷氣泵未換,想找多一兩間專整冷氣的看看,睇睇是否真的要換泵。

回覆  chanzilla
個bearing真係有問題?  有聲定點? 三年車唔應該咁快整呢D...   就算整都唔洗咁貴掛 ...
love19901109 發表於 2016-9-30 22:00

三年車可能係指係香港登記, 唔熟車真係唔建議買水貨車...

http://www.crown-motors.com/tch/ ... %20Certificate.aspx

俾500皇冠可以驗豐田水貨私家車

三年車可能係指係香港登記, 唔熟車真係唔建議買水貨車...
carl.20150508 發表於 2016-9-30 22:19

真三年車,香港只行唔夠一年。

我本身都叫做幾熟車,一向大部份簡單野DIY 自已整。這次真是衰黑仔。

俾500皇冠可以驗豐田水貨私家車
carl.20150508 發表於 2016-9-30 22:20

謝謝

回覆 3# chanzilla
有時你問多間車房穩陣  我舊車行4條DZ101 行起黎啤呤響咁樣  後尾我換左啤呤之後無分別
拆黎試舊既都唔係好響 但講緊架車行左十五萬咪    如果換胎千祈唔好買佢 買左兩年嘈足兩年

原廠車?

水貨車,三年係日本可能行左六七萬公里以上,消耗品夠期你都無計,我相信驗車幾難驗到,至於冷氣果到都一樣⋯⋯
你果架會唔會係出租車,通常呢類都係快殘,比你租車都唔會錫住黎用,呢個係我唔會買水貨原因之一