驗車問題

好多人都建議買2手車前都要驗下車先..睇下有冇問題..但問題黎啦...

如果賣家係住屯門....但我自己個車房係港島.....我係唔係要叫賣家渣架車去港島果邊?

咁我應該要付來回隧道費+油費嗎?

基本你是睇中先要上架驗,
驗到冇問題你都會比錢買起佢,
祇是多一兩佰蚊,
唔好彩驗到有問題,
你比一佰幾拾送佢走當買經驗啦!

講真,我住九龍要賣車,你俾多一兩百我都未必過港島。宜家跨區通常搵上門驗車,或者車價偏貴先會容許咁做。

講真,我住九龍要賣車,你俾多一兩百我都未必過港島。宜家跨區通常搵上門驗車,或者車價偏貴先會容許咁做。 ...
worldcat 發表於 2016-10-2 18:18

嗯...因為第一次賣車...我都有諗過呢D問題....我買果部...唔係咩貴車...(唔係幾廿萬....).......如果叫人地搞咁多野...佢不如搵第2個買家好果啦...

因為我有個朋友佢識人...諗住去番自己相熟車房好D.....但我發現賣車....好多都係屯門....元朗.....好唔方便...

嗯...因為第一次賣車...我都有諗過呢D問題....我買果部...唔係咩貴車...(唔係幾廿萬....).......如果叫人 ...
hkmix 發表於 2016-10-2 18:20

車行車,你落訂驗車再俾油錢隧道錢,好多都無問題。因為佢哋職業就係食買賣差價,時間就係佢哋付出嘅野。
但私讓一般平過市價,賣家一般係蝕住賣(心態問題),如果係幾萬車,俾著你會唔會用半日什至一日去港島俾人驗車?

宜家果幾間上門驗車都做得幾好,有心咪約上門驗車。

車行車,你落訂驗車再俾油錢隧道錢,好多都無問題。因為佢哋職業就係食買賣差價,時間就係佢哋付出嘅野。 ...
worldcat 發表於 2016-10-2 18:56

問多少少, 搵左部jazz 但8首 其實算唔算高?12萬公里

同埋有冇咩野必問賣家?諗緊使唔使問下對上一次幾時換消耗品好? 之前有巴打話, 最好買左車之後, 自己換埋佢?

問多少少, 搵左部jazz 但8首 其實算唔算高?12萬公里

同埋有冇咩野必問賣家?諗緊使唔使問下對上一次幾時 ...
hkmix 發表於 2016-10-2 20:49

幾多年車先?
8首車,我個人唔考慮,你上手無呃你有暗病,上上手都可能呃緊你。
就算28car都有唔少選擇,可以再諗下先。

Jazz又唔係玩味車, 好少可去到8首, 可能係一個呃一個...

Jazz又唔係玩味車, 好少可去到8首, 可能係一個呃一個...
yjfoeg 發表於 2016-10-2 21:05

8手... 乜年份先... 02 Jazz 第一代到而家都係14 年, 每手平均都keep 唔倒兩年...架野有鬼呀??

02年車, 因為我見佢話已驗車, 仲可以續2季, 我諗至少玩度2,3年掛...